Балабан: Немам намјеру да напуштам ДНС!

Елта ТВ
Балабан: Немам намјеру да напуштам ДНС!

Бањалука - „Ја немам намјеру да напуштам Демокртаски народни савез. Напросто сам један од оснивача Демократског народног савеза и увијек сам био поносан јер сам дио ДНС – а. Зато сам и ту и зато имам намјеру ту да будем и даље.

 У ДНС – у је важило да можете имати своје мишљење, дакле да можете да кажете оно што сматрате да треба и да су уситину били општи и јавни интереси у приоритету – рекао је ово предсједник Скупштине града Бањалука Будимир Балабн, гостујући у емисији „Бањалучка хроника" на Елта телевизији. 

Како наводи предсједник Скупштине града Бањалука, својевремено једини кандидат за предсједника градске организације Недјељко Чубриловић има подршку ДНС – а, његову подршку и свих оних који другачије мисле.

„Подршку немају они који су више на страни подаништва, који су склони полтронству и који нису у комуникацији са грађанима.  Дакле, то су они који се баве сами собом или желе да партију искористе за остварење својих сопствених, виших циљева. На тој страни нисмо! Стога, Чубриловић је имао увијек моју личну подршку и подршку нас који другачије мислимо."

Предсједник ДНС Марко Павић јуче је заказао састанак са Балабаном и одборницима Демократског народног савеза. На том састанку се међутим, није појавио. Након тога, медији су писали да је Балабан тим потезом – већ избачен из ДНС-а.

„То су наравно шпекулације. Што се самог састанак тиче, који је заказан на иницијативу предсједника Павића, ја нисам имао информације шта је тема састанка. Немам ни информације због чега је отказан. Могу само да претпоставим. Претпостављам да је на нивоу градске организације дошло до притиска на предсједника Павића да откаже такав састанак, јер они вјеровато сматрају да немају потребе и да не желе да разговарају. Мислим да је увијек боље да се разговара и договара, али наравно предсједник је одлучио тако како је одлучио и ту немамо проблем", додаје Балабан.

Идеја за оснивањем  новог страначког клуба постоји, рекао је Балабан као одговор на питање да ли прави нову политичку партију и како објашњава идеју основања новог клуба одборника у Скупштини града.  Партија се дијелом бави собом или евентуално дијелом грађана својих гласача, каже Балабан и додаје да како вријеме одмиче, све више је оних почињу да се баве искључиво собом, својим интересима.

„Када са те стране закључим, онда би требало да никад нико и нигдје не формира било какву партију. Ипак, политички је немогуће дјеловати уколико се не организује у политичку партију. Оно што ћемо са овим клубом да урадимо јесте да ћемо направити један модел, да покажемо да се између тих избора могу да раде и различите партије и да раде у интересу грађана. Уколико оцјенимо потребу и уколико не будемо правилно схваћени од својих партија, наравно да нам ништа друго неће преостати него да се сами организујемо у партију", наглашава први човјек Градског парламента.

Са градоначелником Радојичићем и Градском управом није било несугласица, каже Балабан. У току кампање залагали су се и изашли са јавним политикама.

„Заложили смо се да се јавне политике реализују. Била је ту Топлана, водоснабдјевање, јачане улоге мјесних заједница и низ неких других јавних политика и запошљавања или мање бирократије више инвестиција. Изашли смо са десетак јавних политика. Градоначелник је прихватио низ тих рјешења која смо ми понудили и ми смо га, наравно, поџали у тој реализацији. Ако су то наше политике, логично је да има нашу подршку и да ће имати. Нашли смо се на препознавању истих проблема и рјешавању истих проблема", додаје Балабан.

Игор Радојичич је најавио да ће, уколико дође до прекомпозиције Скупштине, поново све карте бити на столу. Ниједно мјесто није за некога намијењено вјечно, па ни за њега, каже Балабан.

„Прије ових избора и прије оних избора, прије било каквих избора, никада не може да буде циљ искључиво и само одређена функција. Ја лично никада нисам ни помишљао да ћу да будем у улози предсједника Скупштине града. Дошао сам ту на одређени начин. Сасвим је могуће да у неком новом циклусу нећу бити предсједник и засигурно је да једнога дана нећу јер то није функција која је за вијек вијекова резервисана за мене. Не само да немам никаквог страха, то је један логичан слијед догађаја да долази до одређених промјена. Хоће ли то бити сад, у овом тренутку или у неком наредном периоду, сигурно је да ће једном до тога доћи", додаје Балабан.

Једна од јавних политика и један од показатеља демократије резултовала је пројектом „Јачање улога мјесних заједница", који је препознао и сам градоначелник. И Градска управа. Мјесна заједница, било правно или неправно лице, важно је да има одређене надлежности и да може сама да реализује оне послове на свом простору које не реализује Градска управа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана