Балабан формира нови одборнички клуб

Весна Поповић
Балабан формира нови одборнички клуб

Бањалука - Предсједник Скупштине града Будимир Балабан формира нови одборнички клуб, што би могло угрозити даље функционисање скупштинске већине.

Балабан, кадар ДНС-а, који са СНСД-ом, СП-ом, Уједињеном Српском те одборником националних мањина чини већину у овом сазиву Скупштине града, потврдио је да покушава формирати групу одборника којој ће бити приоритет  интерес грађана, а не странака.

- Они који уђу у нови клуб остали би чланови својих партија, али желимо да се више посветимо грађанима, јер интереси партија нису увијек и интереси грађана - изјавио је Балабан у јучерашњој паузи засједања Скупштине града.

Додао је да је разговарао са одборницима о тој идеји и рекао да су многи заинтересовани, али није желио навести имена.

Према незваничним информацијама, "у игри" су Балабанове страначке колеге Стојан Вукајловић и Ненад Шибаревић, независни одборник Миленко Јаћимовић, социјалисти Милан Милаковић и Дарко Милошевић те опозиционари Предраг Вулин и Љубо Нинковић из СДС-а.

- Немам намјеру да овим идем у прекомпозицију власти - рекао је Балабан и додао да нема рок за формирање клуба.

Признао је да има различите ставове у односу на ДНС.

- Баш зато што могу да имам своје мишљење, приступио сам ДНС-у и ту планирам да останем. Када је у питању однос са странком увијек ћу бити на страни грађана - рекао је Балабан.

Коментаришући могућност да због тих планова буде смијењен са функције првог човјека Скупштине града те да би га на том мјесту могао наслиједити независни одборник Зоран Талић, Балабан је рекао да не страхује од тога.

- За избор на ту позицију је потребна политичка подршка. Једног дана из ових или оних разлога нећу бити на тој функцији и смијешно је да страхујем. Талић је млад и перспективан политичар и не би ми сметало да буде мој насљедник - казао је Балабан.

Коментаришући ове Балабанове планове, градоначелник Игор Радојичић је рекао да постоји коалициони споразум који је на снази те да док год се поштује нема разлога за промјене.

- Ко изађе из оквира коалиционог споразума мора да сноси терет његовог кршења. У овом моменту нико званично, ван писања медија, није најавио излазак из коалиције. У сталном сам контакту са партнерима и видљиве су велике турбуленције у клубовима ДНС-а и СП-а. Уколико оне доведу до пуцања клубова или напуштања, то ће неминовно значити редефинисање односа у градској Скупштини и нову подјелу карата - објаснио је Радојичић.

Истакао је да је у сриједу предсједништво Градског одбора СНСД-а закључило да било које искакање из коалиционог споразума те формирање нових клубова, напуштање партије или прегруписавање значи кршење споразума, што, како каже, отвара врата за нове и другачије коалиционе споразуме.

Коментаришући најаву радника Центра за социјални рад да ће кренути у штрајк ако Скупштина не смијени директорицу Веру Сладојевић, Радојичић је рекао да је добио више анонимних писама радника Центра.

- Не можете некога смијенити ако за то немате разлог, а у досадашњим извјештајима је тешко наћи разлог - истакао је Радојичић.

Говорећи о примањима директора градске "Топлане" Радојичић је рекао да се ради о превисоком износу за наше прилике.

Усвојен ребаланс буџета

Скупштина града усвојила је јуче овогодишњи ребаланс градског буџета који сада износи 208,1 милион КМ умјесто досадашњих 130,7 милиона КМ. Осим тога, прихваћена је и одлука о висини средстава за стипендирање ученика и студената, која износе 1,6 милиона КМ. Продужен је мандат вршиоцима дужности начелника ресорних одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана