Бахати возачи паркирају гдје стигну

Игор Пилиповић
Бахати возачи паркирају гдје стигну

Бањалука - Поједини возачи не бирају мјесто за паркирање, па се тако све чешће у граду могу видјети возила паркирана на степеницама, аутобуским стајалиштима, тротоарима, стазама за бициклисте, те паркинг мјестима за лица са инвалидитетом.

Због прекршаја непрописног паркирања моторних возила укупно су у прошлој години издата 3.263 прекршајна налога. Истовремено, због неплаћања паркинга блокирана су 5.454 возила, подаци су Одјељења комуналне полиције.

- У току јануара 2016. службеници Одјељења комуналне полиције издали су 163 прекршајна налога због непрописног паркирања возила и извршили 303 блокирања - рекли су у Градској управи.

У удружењу УДАС РС кажу да је много несавјесних возача.

- Несавјесни возачи уопште не поштују паркинг простор намијењен за возила којима управљају особе са инвалидитетом, посебно испред тржних центара у граду, те испред зграда у којима станују особе са инвалидитетом иако је видно обиљежено коме је паркинг намијењен - рекао је предсједник Управног одбора удружења УДАС РС Синиша Тодоровић.

Када је ријеч о јавним паркинзима, у овом удружењу су задовољни начином на који се проблеми лица са инвалидитетом рјешавају.

- Имамо изузетну сарадњу о том питању са надлежном службом града. Када се деси да наши чланови, корисници, не могу да паркирају возило на паркинг мјесто на јавним паркинзима или ако је дошло до злоупотребе од стране несавјесних возача, контактира се одмах са "паук" службом и проблем се ријеши - рекао је Тодоровић.

УДАС РС већ неколико година реализује јавне кампање за поштовање паркинг простора намијењених особама са инвалидитетом испред тржних центара.

- Резултати кампање су били позитивни само док је трајала кампања, јер би се по њеном завршетку злоупотребе враћале на старо. Несавјесни возачи у овом случају знају да не постоје санкције према њима и због тога не поштују наведени паркинг. У овом случају и тржни центри би требало да имају већу одговорност, да и поред обиљежених паркинга за особе са инвалидитетом предузму мјере да се они и поштују - рекао је Тодоровић.

Драган С., који живи у насељу Центар, каже да скоро свакодневно виђа примјере бахатог паркирања.

- Мислим да би комунална полиција требало да више кажњава овакве појединце. Једино их може опаметити "ударац по џепу" - каже Драган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана