Бадњаци најљепши зимски украси

Игор Пилиповић
Бадњаци најљепши зимски украси

Бањалука - Дух божићних празника одавно се осјећа на улицама града, а бадњаци, за које грађани кажу да су најљепши зимски украси, преплавили су Бањалуку.

Велики дио заслуга за то припада уличним продавцима, јер све што симболизује Бадње вече и Божић, а то су бадњаци и свијеће у пшеници, може се наћи на њиховим штандовима. Продаја се обавља у близини цркава и у фреквентним пјешачким зонама.

Цијене бадњака су на нивоу прошлогодишњих и крећу се од двије до 20 КМ, а зависе од величине храстове гране и дрвцета, док је цијена саксије са пшеницом и свијећом марка. Аранжмани који садрже све оно што симболизује Божић, а то су жито, свијећа, гранчица бадњака, ораси, љешници, хљеб… могу се наћи по цијени од пет КМ. Има за сваког понешто, али продавци се јединствени када кажу да продаја не иде онако како су прижељкивали.

- Има посла око свега да се спреми и направи аранжман, али слабо нам се то исплати. Код нас је, изгледа, народу све постало скупо - рекао је продавац Горан Кнежевић којег смо затекли испред храма Свете тројице.

И остали продавци имају слична мишљења док цупкају испред својих "артикала" на седам степени испод нуле.

- Вјерујем да ћемо продати аранжмане, није скупо и надам се да ће бадњаци и аранжмани најбоље ићи на Бадњи дан и за Божић ујутро. Истина, многи се жале да им је скупо, а нама је ово само мала додатна зарада. Нико не вреднује оно што смо ми уложили док смо набавили и направили аранжмане и што на дебелом минусу стојимо и продајемо нашу робу - рекао је продавац Драгомир Поповић који је божићне аранжмане и бадњаке изложио на штанду направљеном од снијега.

Простор на ком продавци нуде своје производе је бесплатан.

- Срећа је да не плаћамо закупнину, јер да то радимо, не бисмо имали зараде. И овако је она мала - додао је Поповић.

Мишљења купаца о цијенама су подијељена. Једни прилазе штандовима, распитају се за цијену, а онда уз констатацију да је скупо одлазе. Они други купују бадњаке и божићне аранжмане. Већина људи одвоји новац бар за бадњак, није битно које величине.

- Бадњак купујем сваке године. Није криза у новчанику, криза нам је у глави. Како кажу Французи: "Ако нешто хоћеш да урадиш или прибавиш, наћи ћеш начин, а ако нећеш, нађеш изговор" - рекла је пензионерка Боја Славнић.

Мала зарада

Зарада уличних продаваца није велика у периоду божићних празника.

- Дуги низ година на улици продајем аранжмане и бадњаке, могу вам рећи да зарада није велика, али свака марка добро дође. Прошле године од силног труда и рада остало ми је свега 70 КМ - рекао је продавац Драгомир Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана