Азил на Мањачи добија ново рухо

Јана Кезић
Азил на Мањачи добија ново рухо

БАЊАЛУКА - С обзиром на то да је удомљавање животиња племенит гест, бројни пси различитих раса и карактера у азилу на Мањачи чекају своје власнике, а док се то не догоди биће им обезбијеђени бољи услови у њиховом привременом дому.

Из Одјељењу за комуналне послове су истакли да се ових дана наставља са уређењем боксева у азилу.

-  Чинимо све да би боравак паса у азилу био што пријатнији - навели су из Одјељења за комуналне послове.

У Градској управи за “Глас Српске” кажу да би радови требало да буду завршени у првој половини ове године, у зависности од временских услова те истичу да се у азилу налази 145 паса.

- Не постоји одређена раса паса за коју се више интересују наши суграђани. Свог љубимца из азила одаберу путем фотографија које су доступне на интернет страници града, путем “Фејсбук” странице “Удоми љубав” или одласком у азил. Досадашња статистика је показала да грађани бирају псе мањег раста, те да су млађи и да имају добар карактер - казали су у Градској управи.

Подсјетили су да град константно ради на побољшању услова у азилу, па су тако љетос пси добили ограђен простор за боравак на отвореном. Осим тога, постављена је и нова столарија на објекат азила, те су направљени одвојени боксови за штенце.

Осим унапређења инфраструктуре град спроводи и акцију “Удоми љубав”,  с циљем да јединке из азила пронађу стални дом. Због тога је покренута и посебна “Фејсбук” страница, а организују се и Дани отворених врата. Истакли су да се у азилу ради о псима који су спремни за удомљавање, јер су прошли комплетан третман, који обухвата преглед ветеринара, стерилизацију, обраду против паразита, те осим тога, животиње прођу и тест карактера.

- Акција из мјесеца у мјесец оправдава очекивања те је прошле године више од 70 паса добило власнике и топли дом - навели су у Градској управи.

Раније је наведено да су услови за удомљавање да је пас старости од три мјесеца до пет година, да није агресиван, да није угризао или повриједио човјека или другу животињу, те да је вакцинисан, микрочипован и здрав. Осим тога, будући власник мора да буде пунољетан, а једно лице може удомити максимално два пса из азила.

Подаци о власнику уносе се у образац за удомљавање и власник преузима обавезе према потписаној изјави, а добија и здравствену књижицу са уписаним вакцинама, третманима и сљедећим захватима.

- Власник је дужан да из било ког разлога немогућности држања пса врати у азил - рекли су раније из овог одјељења.

Једна суграђанка, која је недавно из азила удомила пса, каже да се на тај начин чини добро дјело, јер се спасавају нечији животи. 

- Прије самог усвајања штенаца, а нарочито одраслих паса из азила, треба да будете спремни да пружите пуно љубави и знања вашем новом вјерном пријатељу, јер је до тада већ пуно претрпио и патио  - казала је она.

Контакт

Сви заинтересовани суграђани који желе да удоме пса управо из азила, односно сви они који желе на лакши начин да одаберу свог љубимца – додатне информације о удомљавању паса могу добити радним данима у Одјељењу за комуналне послове путем телефона: 051/244-526.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана