Азбест одлази са вртића, остаје на школи

Јован Шкрбић
Азбест одлази са вртића, остаје на школи

Бањалука - Азбестне плоче, за које се сматра да имају канцерогено дејство, ускоро би требало да буду уклоњене са вртића "Наташа" у насељу Борик, док замјену крова на подручној школи "Свети Сава" у Павловцу кочи беспарица.

Употреба салонитних плоча које садрже азбест на нашим просторима доживјела је експанзију осамдесетих година прошлог вијека због њихове практичности и економичности.

Иако се посљедњих година интензивно упозорава на штетност честица овог материјала он се и даље налази на неким објектима.

Према ријечима помоћника директора Центра за предшколско васпитање и образовање Мире Галић, у току су планови за реконструкцију вртића "Наташа".

- Осим овог вртића у оквиру Центра нема ниједно обданиште са кровом од азбестних плоча - рекла је Галићева.

Руководилац Одјељења за одржавање и исхрану при Центру за предшколско васпитање и образовање Зоран Станковић истакао је да ће кров вртића "Наташа" бити обновљен у оквиру реконструкције комплетног објекта.

- У току је израда пројекта за проширивање ове предшколске установе с циљем повећања капацитета. Планирана је доградња простора који би могао прихватити још стотину дјеце - рекао је Станковић и додао да би радови требало да почну највјероватније крајем године.

За разлику од вртића "Наташа", кров подручне школе "Свети Сава" у насељу Павловац, која је такође покривена азбестним плочама, неће ускоро бити замијењен. Директор ове школе Мирослав Попржен је казао да недостатак новца кочи замјену крова.

- На свим основним школама, осим наше, тај проблем је ријешен. Планирамо да уклонимо азбестне плоче чим из Министарства просвете и културе РС добијемо неопходан новац за радове - нагласио је Попржен који је и предсједник Актива директора основних школа Бањалука.

Када је ријеч о предстојећим улагањима, из Министарства просвјете и културе кажу да очекују резултате сарадње са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и почетак реализације новог пројекта "Повећање енергетске ефикасности у јавном сектору".

- У оквиру овог пројекта значајан број образовних установа у Српској ће бити обновљен. Све школе и предшколске установе имале су прилику да на позив УНДП-а искажу своје потребе за санационим радовима и наша очекивања су да ће у складу са приоритетима оне највећим дијелом бити и испуњене - рекла је портпарол Министарства просвјете и културе Бранка Рогач.

Стручњаци упозоравају да би салонитне плоче, које садрже азбест, требало мијењати сваких 20 година. Објашњавају да кровови од овог материјала нису опасни само ако нису дотрајали и оштећени, те да удисање честица азбеста може да изазове озбиљне здравствене проблеме.

Улагања

Из Министарства просвјете и културе су истакли да је у институције образовања уложено око 199 милиона марака у периоду од 2006. до данас, од чега 83,7 милиона у основно, 10 милиона у средње и 105 милиона КМ у високо образовање.

Међу више од 20 образовних установа које су саниране у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност у БиХ", налазе се и бањалучке основне школе ОШ "Алекса Шантић" и ОШ "Вук Караџић", чија обнова би ускоро требало да буде завршена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана