Авиони и тенкови одушевили малишане

Сања Амиџић
Авиони и тенкови одушевили малишане

Бањалука - Изложба ручно направљених авиона, хеликоптера, бродова, тенкова и других возила Макетарског клуба "Кастел" протеклог викенда изазвала је велико интересовање Бањалучана, а посебну пажњу за овај несвакидашњи хоби показали су млади.

На изложби, коју је први пут организовао овај клуб, заинтересовани су могли видјети различите макете из области ваздухопловства, поморства, аутомобилизма, које су направили чланови и пријатељи јединог макетарског клуба са ових простора.

Члан овог клуба Слободан Лајић рекао је да је изложба протекла добро и да су задовољни одзивом и заинтересованошћу грађана, посебно дјеце.

- Првог дана изложбе била је права навала малишана. Дјеца су долазила организовано у групама како би видјели наше радове и сазнали више о овом хобију. Било је грађана који су одмах тражили учлањење у клуб - казао је Лајић.

Додао је да је главни циљ клуба да за овај хоби заинтересује што више људи јер је и едукативног карактера.

- Да би направили било коју макету, људи морају све знати о неком авиону или броду, па га тек онда састављати. Тако да, бавећи се истраживањем разних возила, мотора и слично, много се научи - рекао је Лајић и додао да он најчешће израђује макете војних авиона.

Његов колега Дарко Гламочак рекао је да овај клуб има бројне пријатеље, макетаре из земаља региона.

- Част нам је када на изложбу дођу макетари из Панчева, Ниша, Мостара, Сарајева, Тузле и других градова и донесу неколико макета како би додатно обогатили и подржали изложбу - казао је Гламочак. 

Он је додао да ће овај клуб ускоро имати и своју просторију у Аероклубу "Свети Илија", гдје ће бити изложени њихови радови, али и организована обука за младе чланове.

Један од бројних посјетилаца био је и Милан Марковић, који каже да је одушевљен изложеним предметима.

- Љубитељ сам војних авиона и возила. Увијек ме занимало да о њима знам нешто више, тако да сам дошао видјети ове прекрасне радове наших макетара - казао је Марковић. Додао је да овакве и сличне идеје увијек треба подржати.

Награда

Макета Слободана Лајића недавно је освојила прво мјесто на најпрестижнијем такмичењу макетара које се одржава сваке године у Београду.

- На такмичење сам отишао индивидуално по наговору пријатеља и породице. Имао сам част да од 350 изложених макета моја буде изабрана за најбољу. Био сам одушевљен - рекао је Лајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана