„Аутопревоз“ преузима земљиште у центру Бањалуке, шта кажу Ђурић и Станивуковић (ФОТО; ВИДЕО)

Јасмина Салопек
Foto: Јасмина Салопек

БАЊАЛУКА - Велики број полицијских службеника, представници "Аутопревоза" и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић са неколико радника Градске управе стигли су јутрос на простор старе аутобуске станице у центру града гдје је у току деложација, односно принудно извршење и увођење “Аутопревоза” у посјед земљишта.

Спор између „Аутопревоза” и Града око власништва на земљишту вриједном десетине милиона марака на локацији познатој као Стара аутобуска станица траје скоро двије деценије.

Генерални директор "Аутопревоза" Сладомир Ђурић рекао је да су јуче први пут након 20 година сјели за сто са представницима Града Бањалука и поручио да то посматрају као помак у правцу проналажења рјешења.

-Ми смо поручили да смо спремни за компромис а овај пут смо предали и писано све наше захтјеве -  рекао је Ђурић.

Он је додао да су из Градске урпаве тражили да се деложација пролонгира.

- Ми то нисмо прихватили јер смо ово чекали 20 година - рекао је он.

Ђурић каже да су они остали при својим ставовима.

-Данас улазимо на ову локацију и спремни смо да се одазовемо на сваки позив да се пронађе компромисно рјешење - каже Ђурић.

Будући да се ради о дијелу парцеле на којој је паркинг, Ђурић каже да су спремни да у току дана закључе уговор о наплати паркинга како би исти већ сутра био доступан за паркинг.

Истакао би да ће бити формиран заједнички тим који би нашао прихватљиво рјешење за све стране.

- Битно да је све одговара и нама и граду Бањалука. Спремни смо да се одрекнемо једног дијела парцела у корист града. Надам се да ћемо доћи до рјешења - навео је Ђурић.

Драшко Станивуковић рекао је да спор траје 20 година, те да ово данас његов јубилеј.

 - Када се могло реаговати, није се реаговало. Када су претходни градоначелници могли искористити правне лијекове, када је правобранилаштво могло да преузме земљиште, сви су жмирили - рекао је Станивуковић и додао да, када је он постао први човјек града, спор око земљишта била извршна пресуда.

Колико год им се не допадале извршне пресуде, како је рекао Станивуковић, оне су легалне.

- Ово је све, нажалост, прохујало с вихором. Борићемо се за друштво, јер како је могуће да неко приватизује Музеј савремене умјетности, улице, споменике – упитао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, у нормалној држави то не би било могуће, али "када имате банана државу и банана судове, све је могуће“.

Драшко Станивуковић каже да је овај дио града епицентар Бањалуке.

- Два пута смо зауставили деложацију. Овај паркинг вриједи 35 милиона КМ - рекао је Станивуковић.

Истакао је да је "Аутопревоз" спреман да одустане од Музеја и дијела Видовданске улице.

- Имамо могућност да даље преговарамо, иако идемо у даљу незвјесност. Град ће овдје задржати наплату паркинга - навео је градоначелник.

Спор траје скоро двије деценије

Свему је претходио споразум из 1979. године о замјени некретнина између града Бањалука са “Аутопревозом”.

Дугогодишњи спор је отворен 2004. године када је Град захтијевао да се земљиште код старе аутобуске станице и музеја упише као његово власништво тражећи да се утврди правна ваљаност споразума о замјени из 1979. године.

Окружни привредни суд је тај захтјев одбацио и пресудио у корист “Аутопревоза”, а Виши привредни суд је након тога донио одлуку у корист Града Бањалука.

Коначну ријеч дао је Уставни суд БиХ који је почетком 2020. године, када је пресудио да земљиште на којем град годинама организује и наплаћује паркинг, припада “Аутопревозу”.

Тачније, суд је потврдио пресуду Окружног привредног суда. До сада су пропала два покушаја уласка у посјед Аутопревоза на овој локацији. Први је организован 13. априла, а други је био 15. августа.

У међувремену је “Аутопревоз” упутио отворено писмо Граду Бањалука.

Након тих безуспјешних деложација „Аутопревоз“ је упутио писмо Станивуковићу у којем су предложили да се у што краћем року организује састанак како би пронашли и усагласили компромисно рјешење везано за локацију стара аутобуска станица те околних парцела.

Јуче је стигла одлука суда о деложацији.

На састанку који је одржан јуче послијеподне није постигнут договор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана