Аутомеханичари и штампари без еколошке дозволе

Н. Б.
Аутомеханичари и штампари без еколошке дозволе

Бањалука - Аутомеханичарске радње, бензинске пумпе и штампарије су неке од радњи и предузећа који су кажњавани због непосједовања еколошке дозволе, потврдили су у Градској управи.

Поред њих, еколошка инспекција ове и прошле године казнила је "Жељезнице РС" због непрописног складиштења руде боксита у Ложионичкој улици, као и угоститељске објекте због емисије буке.

Еколошка дозвола је документ коју морају имати постројења која могу негативно утицати на животну средину и код којих постоји опасност од несрећа великих размјера.

- Лани смо издали 67 еколошких дозвола, а од почетка 2017. године 14. Овај документ се издаје на период од пет година и може се продужити и то најкасније три мјесеца прије истека њеног рока. Распон предузећа и дјелатности која морају набавити еколошку дозволу дефинисан је у Закону о заштити животне средине - рекли су у Одјељењу за просторно уређење.

У овом закону се наводи да постројења у енергетској, хемијској, минералној, металној, екстрактивној, пољопривредној, прехрамбеној и дрвној индустрији морају имати еколошку дозволу.

У Градској управи истичу да су у претходном периоду често наилазили и на случајеве загађења ваздуха која су проузрокована димом из котловница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана