Аутобуси без бројева збуњују путнике

Весна Поповић
Аутобуси без бројева збуњују путнике

Бањалука - Неодговарајуће ознаке линија на којима саобраћају аутобуси у градском превозу на задњем дијелу возила збуњује велики број путника.

Грађани се жале да велики број аутобуса на задњем дијелу возила или нема никакве ознаке или постављени број не одговара линији на којој саобраћа аутобус.

Суграђанка Јелена Вуковић каже да је најгоре када у посљедњи трен покушава стићи на аутобус, а на станици је паркирано више возила чија се ознака види тек када се дође до предње стране аутобуса.

- Обично сам у журби и тешко је препознати који од аутобуса вози на мојој линији и вриједи ли за њим трчати. То је поготово изражено у ужем центру града, гдје пролази велики број аутобуса - рекла је Вуковићева. 

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић каже да на свим аутобусима овог превозника који имају техничке могућности постоје ознаке на којој линији саобраћају на задњем дијелу возила.

- Исто тако, сви наши аутобуси имају ознаке линије на којој возе напријед и на бочној страни возила - додао је Мијић.

Сматра да су постојеће ознаке на аутобусима довољно обавјештење за путнике.

Замјеник директора "Бочац турса" Слободанка Марчета потврдила је да сви аутобуси овог предузећа немају одговарајућу ознаку на задњем дијелу возила. Није са сигурношћу могла да каже о колико аутобуса је ријеч.

- Обавеза је да на предњој старни аутобуса имамо назначено на којој линији вози. То сва наша возила у градском и приградском превозу имају - навела је Марчета.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да сви аутобуси на линијама јавног градског превоза морају бити видљиво означени бројевима линија на којима саобраћају.

- Бројеви линија на возилима морају бити истакнути и напријед и назад. То није највећа замјерка на рачун превозника у граду. Већи проблем имамо када су у питању нередовно одржавање редова вожње на појединим линијама, недостатак клима-уређаја у аутобусима и слично - нагласио  је Новаковић. 

Мали трошак

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић сматра да постављање ознака на задњи дио аутобуса не представља велики трошак за превознике.

- Ријеч је о обичним наљепницама, а путницима ће бити лакше да препознају који аутобуси су на станици - навео је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана