Армирач и столар пријека потреба тржишта рада

Јана Кезић
Армирач и столар пријека потреба тржишта рада

БАЊАЛУКА - Конкурс за упис 20. генерације полазника формалног образовања у Центру за образовање одраслих отворен је до краја мјесеца, а понуђени су и нови програми и то армирач, столар и електричар-електроинсталатер за којима вапи тржиште рада.

Из године у годину расте број новоуписаних кандидата, а најтраженији смјерови су економија, електроенергетика и саобраћај.

У понуди овог центра, једине јавне установе која се бави образовањем одраслих, полазницима је на располагању 21 занимање.

- У протекле три године објављујемо јавне позиве за упис у програме редовног средњошколског образовања одраслих, преквалификације и доквалификације и то кроз три уписна рока. Тренутно је у току упис 20. генерације полазника формалног образовања и траје до краја мјесеца - казали су у Центру.

Истакли су да су од ове године увели нове програме који су хитно потребни привреди, а овај вид образовања омогућава раднику да се за кратко вријеме оспособи за нове послове.

- Међу новим програмима оспособљавања су армирач, столар грађевинске столарије и електричар-електроинсталатер, као и 11 других програма међу којима истичемо бравара, ЦНЦ програмера и оператера као и вариоца - казали су у Центру.

Квалитет и савремени приступ су им на првом мјесту, због чега су оформили тим који чине 44 предавача и практичара са великим искуством.

- Образовање одраслих је специфично и разликује се од класичног педагошког приступа - истакли су у овој установи која је лани реакредитовала постојећа занимања и увела 14 нових.

Центар, који постоји 61 годину, препознатљив је и по курсевима енглеског и њемачког језика за најмлађе.

- Можемо рећи да смо, када је ријеч о цијени, најповољнији у БиХ јер сматрамо да образовање мора бити доступно сваком малишану. Осим тога, имамо и индивидуалне курсеве страног језика, од којих је највећа потражња за словеначким језиком - казали су у Центру.

Додали су да посљедње двије године влада велико интересовање за курсеве кројења и шивања, громинга, али и информатичке курсеве.

- Лани је након петогодишње паузе уписана и генерација полазника за основно образовање, а тренутно се образује 13 кандидата - рекли су Центру.

Услови

У Центру за образовање одраслих кажу да је за упис потребно доставити свједочанства завршних разреда (за преквалификацију и доквалификације), извод из матичне књиге рођених и попунити пријавни образац.

- Основни услов је да полазник има 18 или више година и да нема статус редовног ученика и студента - казали су у овом центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана