Ансамбл “Бањалучки вез” планира бројне наступе: Срца публике освајају и у деветој деценији

Јана Кезић
Ансамбл “Бањалучки вез” планира бројне наступе: Срца публике освајају и у деветој деценији

“Чаршија”, “Свилен конац”, “Крај Врбаса сједи момче” и “Болна лежи Анђелија млада” само су неке од композиција у којима може уживати публика ансамбла “Бањалучки вез”, чији чланови и у деветој деценији настоје да сачувају традиционалну музику од заборава.

Предсједник Управног одбора ансамбла “Бањалучки вез” Борислав Дробац за “Глас Српске” каже да ансамбл броји 35 чланова и да је основни мотив његовог постојања прво социјални, а онда и музички.

- Заиста имамо потребу за социјалним контактима који су неопходни у нашим годинама, а то остварујемо заједничком љубављу према музици. Просјечна старост наших чланова је око 65 година, а најстарији има 83 године - рекао је Дробац.

Истакао је да углавном изводе композиције из своје младости, те да им је публика  углавном приближна њиховим годинама.

- На неки начин ми смо чувари одређених композиција од заборава, јер изводимо старију народну музику, али и новокомпоновану, староградске пјесме, етно-пјесме и романсе, а на концерту се нађе и понека забавна пјесма - казао је Дробац.  Прича да нису опредијељени за један жанр, него покушавају да направе колаж.

- Желимо да се за сваког ко дође на наш концерт нађе нешто што би му се могло свидјети -  рекао је Дробац.

Испричао је да имају инструментални, али и вокални дио ансамбла, те додао да пробе одржавају два пута седмично. По већ уходаној шеми изводе четири врсте концерата. Свака два мјесеца, како каже, у Банском двору имају концерт са потпуно новим репертоаром, а гостујуће концерте имају и по општинама и градовима у околини Бањалуке.

- У наредном периоду ћемо учествовати и у манифестацији поводом ослобођења града “Бањалучком прољећу” - рекао је Добрац, додајући да ће наступати и пред публиком у три различите мјесне заједнице, од чега је први заказан у Верићима 3. маја.

Осим тога, учествују и у хуманитарним концертима по социјалним установама, домовима за стара лица и геријатријским центрима.

- Када дођемо у геронтолошки центар и видимо да су људи срећни јер смо им промијенили дан, онда се заиста осјећамо узвишено и посебно - рекао је Дробац.

Испричао је да раде закључно са 30. јуном, а онда иду на љетну паузу.

Дробац подсјећа да ансамбл “Бањалучки вез” под овим именом дјелује од јуна 2019. године, а да је прије тога носио назив “Ансамбл Здравка Ћосића” Бањалука.

Концерти

Борислав Дробац каже да ансамбл “Бањалучки вез” сутра има заказан концерт у Прњавору.

- У мају и јуну имамо неколико градских манифестација у којима ћемо учествовати, а крајем јуна ћемо наступати на фестивалу уличне музике “Трото арт” – рекао је Дробац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана