АНИП “Веселин Маслеша” има велике планове: Игром и пјесмом од Словеније до Турске

Милош Васиљевић
АНИП “Веселин Маслеша” има велике планове: Игром и пјесмом од Словеније до Турске

БАЊАЛУКА - Више од седам и по деценија ансамбл народних игара и пјесама “Веселин Маслеша” (АНИП) његује традицију проткану игром и пјесмом, а кроз обичаје од заборава је отргао традиционалне вриједности.

Лани је ансамбл свечано обиљежио овај важан јубилеј, а броји око 400 чланова и из године у годину се повећава. Најмлађа група је школица фолклора коју похађају малишани од пет година, па све до ветерана који су старији од 70 година. Директор АНИП-а “Веселин Маслеша” Немања Кнежевић  рекао је за “Глас Српске” да су чланови били активни и на почетку ове године, јер име чије носе уједно је понос, част, али и обавеза да увијек имају на уму да морају дати све од себе.

- Овог мјесеца крећу активнија дешавања од концерата и наступа, с тим да смо већ у јануару и фебруару реализовали неке, а посљедњи у низу је наставак сарадње са ансамблом “Коло” из Србије, овог пута посвећено млађим групама. Дјеца су уживала, а завршни концерт биће уприличен у Београду -  рекао је Кнежевић.

Познат је и распоред за ову годину гдје ће наступати.

- Сваке године правимо планове како за домаће, тако и регионалне, али и међународне наступе. Већ смо договорили наступе у Сјеверној Македонији, Србији и  Словенији, а при крају су преговори и за међународно гостовање у Турској крајем јула и почетком августа - казао је Кнежевић.

Како каже, лани су имали одличне програме.

- Прошлу годину смо посветили великом јубилеју, јер се мало ко може похвалити да иза себе има седам и по деценија континуираног рада без прекидања - казао је Кнежевић.

Према његовим ријечима, осим код нас, наступали су и ван граница Српске.

- Прошле године имали смо и међународне наступе, 15 дана смо били у Шпанији, у Ла Коруњи и Вигу. Осим тога, имали смо и многе наступе и концерте гдје смо представили на најбољи начин како АНИП, тако и наш град - рекао је Кнежевић.

Проблеми

Према ријечима Немање Кнежевића, пуно је проблема са којим се суочавају не само у АКУД “Веселин Маслеша” него и остала сродна друштва. Ипак, оно што је уз проблеме свима заједничко јесте добра заинтересованост младих за његовање традиције.

- Примарно се бавимо очувањем и његовањем традиције, мислим на све КУД-ове и слична удружења, али морамо имати већу подршку, како са локалног тако и државног нивоа, јер се сусрећемо са разним проблемима да бисмо сачували ову област - рекао је Кнежевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана