АНИП “Веселин Маслеша” - чувари традиције на сцени 75 година

Јасмина Салопек
АНИП “Веселин Маслеша” - чувари традиције на сцени 75 година

БАЊАЛУКА - Чувари фолклорне традиције, Ансамбл народних игара и пјесама “Веселин Маслеша” прославиће 75 година постојања и рада те ће тим поводом сутра одржати концерт заједно с Националним ансамблом Србије “Коло”, који такође обиљежава исти јубилеј.

Концерт ова два ансамбла под називом “Колодром” биће одржан у Спортској дворани “Борик” с почетком у 19 часова.

Како су за “Глас Српске” рекли из АНИП-а “Веселин Маслеша”, биће то јубиларна културно-умјетничка манифестација на којој ће уживати сви посјетиоци. У продају је пуштено око 1.000 улазница.

- Важно је рећи да је ово почетак регионалне турнеје ансамбла “Коло” и посебна част за наш ансамбл је да се први концерт турнеје дешава у Бањалуци кроз сарадњу на обострано задовољство - кажу организатори.

Како кажу, није ријеч само о сарадњи “Маслеше” и “Кола” већ и сарадња Српске и Србије, с обзиром на то да се ради о једином ансамблу од републичког значаја за Српску и националном ансамблу, односно јавној институцији Србије, с друге стране.

- Град је подржао овај догађај, а сутра ће бити уприличен и пријем делегација оба ансамбла у Градској управи - рекли су из “Маслеше”.

Директор АНИП-а “Веселин Маслеша” Немања Кнежевић рекао је за “Глас Српске” да су поносни на чињеницу да трећи пут сарађују с професионалним Националним ансамблом Србије.

- Ово је најбољи увод за наш централни јубиларни концерт који ће се одржати крајем јуна или почетком јула на тврђави Кастел када ћемо, осму годину заредом, бити организатори и домаћини фестивала Српског фолклора - рекао је Кнежевић.

Истиче да, након тих манифестација, од 11. до 26. јуна иду на турнеју у Шпанију гдје ће учествовати на два фестивала чији су организатори националне асоцијације Шпаније и Португалије.

- Спајамо два фестивала, у градовима Ла Коруња и Виго, гдје ћемо бити 15 дана. То је веома озбиљан подухват, финансијски али и организационо - рекао је Кнежевић.

Додаје да је АНИП “Веселин Маслеша” често дио свјетских фестивала, које организује Интернационални савјет фестивала фолклора и фолклорне умјетности (CIOFF). Кнежевић наводи да је видљива потреба за враћањем обичајима и традиционалним вриједностима.

- Улога културно-умјетничких друштава и ансамбала јесте да у тешким временима сачувају оно што је најљепше и најзначајније за наш народ, а то су култура, традиција и историја - каже Кнежевић. Услови у којима раде нису задовољавајући.

- Бројимо око 350-400 чланова, а због просторног капацитета некада нисмо у могућности да примимо све заинтересоване. Тренутно радимо у градским просторијама у Алеји Светог Саве у приземљу, а спајање с подрумом, гдје се налази архив ЗИБЛ-а, би нам значајно олакшало рад - истиче Кнежевић.

Народне ношње

Препознатљивост АНИП “Веселин Маслеша” огледа се како у наступима и игри, тако и у најбогатијем фундусу народних ношњи.

- Имамо 1.400 комплета народних ношњи, од чега је више од 70 одсто оригиналних. Према њима се мора односити на посебан начин и упутствима које смо добили из Музеја РС - наводи Кнежевић. Додао је да је питање колико ће опстати јер се дио ношње користи за концерте и наступе, а у данашње вријеме тешко је наћи оригиналне примјерке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана