АMС: Подршка иницијативи за смањење штетних гасова у Европи

Srna
АMС: Подршка иницијативи за смањење штетних гасова у Европи

БАЊАЛУКА - Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да је овај град препознао значај екологије и алтернативних видова превоза, због чега је удвостучио километражу бициклистичких стаза, а располаже и са пет терминала и 40 бицикала у оквиру градског сервиса за изнајмљивање.

Он је истакао да ће град наставити и спровођење превентивних активности која се односе на безбједност грађана у саобраћају с циљем заштите најмлађих.

"У настојању да алтернативни видови постају више прихватљиви за грађане трудимо се да се побољшамо квалитет јавног превоза", рекао је Амиџић у оквиру обиљежавања међународне кампање "Европска недјеља мобилности", гдје је са полигона за обуку дјеце у саобраћају постављеном на Тргу Крајине послата порука подршке Европском зеленом плану да Европа до 2050. године постане угљенично неутралан континент смањењем штетних гасова насталих у саобраћају, али и скренута пажња најмлађима за безбједно учешће у саобраћају.

Ову поруку послали су представници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, Организације за европску безбједност и сарадњу /ОЕБС/, Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Ауто-мото савеза Репиублике Српске и града Бањалуке.

Генерални секретар Ауто-мото савеза /АМС/ Српске Ранко Бабић рекао је да је Бањалука град са позитивном и прихватљивом конфигурацијом за пјешачење и вожњу бицикла, те има предуслове да се смањи емисије угљеника и побољша квалитет ваздуха.

Он је подсјетио да АМС Републике Српске годинама обиљежава Дан без аутомобила, сада и Европску недјељу мобилности и даје свој допринос у свим локланим заједницама гдје постоји Ауто-мото друштво.

Бабић је указао да дјеца у саобраћају, нажалост, најчешће страдају грешком одраслих.

"Дјеца од најмањег узраста знају готово сва правила како да се самостално понашају, али не може дјете бити криво кад га родитељи не ставе у ауто-сједалицу, возе на предњем сједишту, држе у крилу, запале цигарету и на тај начин управљају возилом", рекао је Бабић.

Он је позвао родитеље да личним примјером покажу свом дјетету како да се безбједно креће и како треба да се понаша у саобраћају.

Командир Полицијске станице за безбједност саобраћаја Бањалука Илија Смиљанић рекао је да бањалучка полиција у сарадњи са АМС Републике Српске и Градском управом активно учествује у обиљежавању међународне кампање "Европска недјеља мобилности", те да ће на постављеном полигону најмлађи до 22. септембра моћи да науче правила ради безбједнијег учешћа у саобраћају.

Он је истакао да полиција интензивно учествује у превентивним кампањама и кроз предавања покушава дјецу да научи основним правилима понашања у саобраћају.

Вршилац дужности шефа теренске канцеларије ОЕБС-а Бањалука Синиша Петровић рекао је да обиљежавање "Европске недјеље мобилности", осим безбједносног, има и наглашен еколошки аспект.

Петровић је рекао да је заштита животне средине веома важан сегмент активности мисије ОЕБС-а у БиХ и да се зато подржавају овакве и сличне активности које доприносе подизању свијести о еколошким питањима и заштити животне средине, истакавши важност едукације од најраније доби о овим питањима.

"Европска недјеља мобилности" одржава се сваке године од 16. до 22. септембра у свим земљама Европе и представља највећи догађај посвећен одрживом урбаном саобраћају.

Тема овогодишње "Европске недјеље мобилности" је "Еколошки чиста мобилност".

Циљ ове кампање је промоција здравог начина живота, као и идеја мобилности без загађења животне средине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана