Амиџић: Нижи порез на непокретности не односи се само на богате

Срна
Амиџић: Нижи порез на непокретности не односи се само на богате

БАЊАЛУКА - Одборник СНСД-а у бањалучкој Скупштини града Срђан Амиџић рекао је данас да се приједлог те странке и коалиционих партнера о утврђивању ниже стопе пореза на непокретности на подручју Бањалуке за 2021. годину не односи само на богате грађане.

- Грађани би требало да знају да имамо 69.000 обвезника који плаћају порез на непокретности, а међу њима је 68.000 физичких лица - рекао је Амиџић на конференцији за новинаре током одржавања сједнице Скупштине града у Бањалуци на којој се, између осталог, разматра Нацрт овогодишњег градског буџета од 149,4 милиона КМ.

Амиџић је рекао да Бањалука има око 1.000 пословних субјеката који плаћају порез на непокретности и за које је он битна ставка у условима пандемије вируса корона.

- Дакле, није тачна теза да се то односи само на богате грађане - рекао је Амиџић.

Он је рекао да смањење пореза на непокретности подразумијева одређени удар на буџетску касу Бањалуке.

-  Али, буџет ће морати да коригује неке своје расходе - рекао је Амиџић и подсјетио да се град у протеклом сазиву, зарад помоћи људима у пандемији вируса корона, такође морао одрећи одређених прихода, попут таксе за истицање реклама и оних по основу закупа, уз разне субвенције.

Он је поручио да сада треба показати бригу и разумијевање према онима које је пандемија највише погодила, а то су грађани Бањалуке.

- Да град Бањалука, како је то чинио и раније, нађе начин да све смањене приходе повећа - рекао је Амиџић.

Амиџић је подсјетио да је град Бањалука раније, заједно са Пореском и Геодетском управом Републике Српске, покренуо пројекат да се повећањем обухвата пореских обвезника дође до веће суме новца за реализовање појединачних пројеката.

- Дакле, сматрамо да је приједлог о утврђивању ниже стопе пореза на непокретности на подручју Бањалуке за 2021. годину одговоран према поменутих 69.000 лица. То је оно на чему ћемо, вјероватно, инсистирати - рекао је Амиџић.

Приједлог одлуке о утврђивању стопе пореза на непокретности на подручју Бањалуке предложила је скупштинска већина предвођена СНСД-ом, а тим документом предвиђа се умањење за 50 одсто ове пореске стопе како би привредницима био олакшан рад током пандемије вируса корона.

Када је ријеч о Нацрту буџета града, Амиџић је рекао да при његовом утврђивању треба увијек водити рачуна о обичним људима.

Он је рекао да у том нацрту не види ставке на којима је раније инсистирано, а то су, између осталог, градња породичних амбуланти и дјечијих игралишта, санација основних и средњих школа, подршка културно-умјетничким друштвима и пројекти усмјерени према старијим грађанима.

- Ми ћемо у скупштинској дискусији скренути пажњу на те ствари јер желимо да се то коригује и вјерујемо да ће Градска управа на том плану имати слуха -  рекао је Амиџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана