Амбуланта у Доњим Колима: Први пацијенти крајем априла

Александар Стојановић
Амбуланта у Доњим Колима: Први пацијенти крајем априла

БАЊАЛУКА - Амбуланта породичне медицине у Доњим Колима требало би да отвори врата пацијентима крајем априла на пробни период од шест мјесеци.

Љекар породичне медицине ординираће један дан у седмици.

Казали су ово за "Глас Српске" у Дому здравља.  У овој здравственој установи истакли су да недовољан број пацијената кочи отварање новог објекта, који је изграђен још 2017. године.

Како су навели 2018. године извршено је анкетирање становништва о њиховој жељи да се пререгиструју у нову амбуланту, а од 689 становника, њих 419 се изјаснило се да се не жели лијечити у Доњим Колима.

- Отварањем амбуланте на одређени период желимо да  уложимо додатне напоре на повећању броја заинтересованих грађана који би се регистровали и лијечили на овом локалитету. Почетком рада амбуланте у мјесној заједници Доња Кола дали бисмо могућност грађанима да се региструју у тој амбуланти - истакли су из Дома здравља.

Додали су, с обзиром на то да ће доктор породичне медицине радити један дан у недјељи, становништво које се буде регистровало у тој установи имаће могућност да осталим данима добије услуге породичног љекара у оном тиму породичне медицине у којем је до тада било регистровано.

По стандардима и нормативима Фонда здравственог осигурања Републике Српске  прописано је да тим породичне медицине има 2.000 регистрованих пацијената, што у овој мјесној заједници није случај.

- Међутим, наша жеља је да сви становници града имају што доступнију здравствену заштиту. Сматрамо да ће период од шест мјесеци бити довољан и дати јасну слику да ли су грађани заинтересовани да се лијече у амбуланти породичне медицине Доња Кола - закључили су из Дома здравља.

Предсједник МЗ Доња Кола Милан Ђукић казао је да је ова одлука "Дома здравља" добра вијест за све мјештане овог насеља.

- Сигуран сам да ће заинтересованост мјештана бити велика, јер овдје живи велики број старијих људи којима су услуге љекара неопходне. Иако је то само један дан у седмици, то је позитиван корак и увјерен сам да ће и након пробног периода амбуланта наставити да ради - казао је Ђукић.

 

Штета да не буде искоришћен

Изградња амбуланте у Доњим Колима реализована је 2017. године у оквиру заједничког пројекта Владе Републике Српске и града "Јачање здравственог сектора - додатно финансирање".

- Ријеч је о, заиста, модерном и квалитетном објекту и била би штета ако он не би био искоришћен за намјену за коју је изграђен - казао је предсједник МЗ Доња Кола Милан Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана