Амброзија висока 1,5 метар уз шеталиште између Ребровачког и Венеција моста

Илијана Божић
Амброзија висока 1,5 метар уз шеталиште између Ребровачког и Венеција моста

Бањалука - Парцела на којој је алергена биљка амброзија висока више од метар и по и то у центру града, дјелује застрашујуће. Управо једна таква је уз нову трим-стазу између Ребровачког и Венеција моста недалеко од Студентског дома. И не само што полен смета рекреативцима и шетачима већ је и извор потенцијалних опасности за њих, пошто је на том запуштеном комаду земљишта зараслом у шибље могуће размножавање змија и других животиња.

- Ово је страшно. Сваки дан трчим новом трим-стазом и сваки пут када пролазим тамо су биљке све веће и веће. Интересантно је да се са друге стране те парцеле налази велико градилиште али никоме не смета ни амброзија нити било која друга трава - прича рекреативка Мирјана Лазић.

Њено мишљење дијели пензионерка из Борика Роса Бабић.

- Комшиница и ја смо свако јутро овуда шетале али од прије неколико дана ујутро сама овуда пролазим пошто мојој комшиници смета полен амброзије. Жену једноставно гуши и одустала је од ходања овим путем поред Врбаса гдје је ујутро јако пријатно за шетњу. Неко треба да искрчи ову џунглу. Није она никла преко ноћи. Баш ме чуди да људи из Градске управе када су недавно обилазили нову трим-стазу нису видјели оволику амброзију - каже Бабићева.  

Из Градске управе су саопштили да ће предузети све мјере да се амброзија уклони а први корак ка томе биће  утврђивање власништва над парцелом.

- Ако је приватна парцела власник ће морати да раскрчи зараслу површину а ако је површина градска биће издат налог за кошење - казали су у Градској управи.

Одржавање

У Градској управи кажу да је сезона кошења амброзије одавно почела с циљем да се прије цвјетања овај коров уклони те на тај начин спријечи његово размножавање али и олакша живот становницима који су алергични на полен ове биљке.

Акција се спроводи у сарадњи са Комуналном полицијом и Одјељењем за инспекцијске послове, који током редовних контрола опомињу власнике дворишта и парцела да су дужни да их одржавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана