Амброзија пуни амбуланте

Сара Бојанић
Амброзија пуни амбуланте

БАЊАЛУКА - Топли дани и цвјетање биљака за људе који имају проблем са алергијама захтијевају посебан опрез. Сматра се да је око четвртина свјетске популације алергична на неку супстанцу и због тога пати од разних алергијских болести.

Из предузећа “Еко-бел” казали су да запуштеност стамбених објеката у руралним и градским срединама додатно утиче на цвјетање амброзије.

- Култура живљења је један од проблема који доводи до појачаног цвјетања ове биљке. Због напуштених стамбених објеката који су обрасли и који се не одржавају долази до појачаног цвјетања амброзије у оваквим подручјима - појаснили су из “Еко-бела”.

Поручили су да је потребно додатно одржавати зелене површине у граду да би овај проблем био сузбијен.

- Када зрно амброзије падне на земљу, оно може да цвјета наредних 30 година. Амброзију је тешко истријебити јер је сваку стабљику потребно ишчупати и спалити - казали су из “Еко-бела”.

Према њиховим ријечима, амброзија цвјета до краја септембра, када наступа олакшавајући период за људе који су алергични на ову биљку. Симптоми алергија се могу јавити током цијеле године, а зависе од тога на који алерген су пацијенти осјетљиви, појаснила је начелница Службе породичне медицине и специјалиста породичне медицине Косана Станетић.

- Симптоми алергија на инхалаторне алергене се јављају углавном у виду поленске кијавице, алергијског ринитиса и конјунктивитиса, те појаве алергијске астме или погоршања симптома ове болести код пацијената који одраније имају дијагностиковану алергијску астму - рекла је Станетићева.

Пацијенти се најчешће жале на кијање, сузење очију, сврбеж у носу, цурење носа или гушење.

Симптоми појаве алергије могу се јавити од најраније животне доби.

- Кључни фактор ризика за оболијевање од алергија је генетски насљедни фактор. У појединим породицама алергије се јављају код више чланова, док у другим породицама нема обољелих од ових болести, јер немају генетску предиспозицију - навела је Станетићева.

Пацијентима савјетује да, поред коришћења прописане терапије, избјегавају колико год је могуће излагање алергенима.

Поленски семафор

Податке о концентрацији алергених врста полена у ваздуху на подручју града суграђани могу пратити путем тзв. поленског семафора на сајту града.

- Уз податке о концентрацијама полена, објављују се и прогнозе за текућу седмицу, што је значајно алергичним суграђанима да могу планирати своје активности - саопштили су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана