Амброзија покошена са 76.750 квадрата

В. П.
Амброзија покошена са 76.750 квадрата

Бањалука - Алергена биљка амброзија је ове године уклоњена са 76.750 квадратних метара јавних површина, речено је у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

- Ова акција реализована од јула до октобра, а из буџета града за ту намјену издвојено 20.000 КМ - речено је у поменутом одјељењу.

Из Одјељења за инспекцијске послове поручују да су њихови

инспектори,  током 2015. године, наложили кошење на  191.300 квадратних метара пољопривредних парцела на којима је регистрована амброзија.

- Обавезе о уклањању амброзије у великој мјери су испоштоване, јер је забиљежен само један прекршај - рекли су у овом одјељењу.

Нагласили су да велики проблем приликом борбе против ове коровске биљке, представљају запуштене приватне парцеле гдје Градска управа нема надлежности да предузима мјере сузбијања.

- Спорне су, углавном, парцеле  код  којих су нерашчишћени  имовинско-правни односи, на којима је просторним планом одређена нека друга намјена, па се до привођења не одржавају како би требало, те парцеле чији  су власници у иностранству - објаснили су у овом одјељењу.

У  случају да се не испоштују налози инспектора о кошењу амброзије предвиђене су казне од 5.000 КМ за предузећа, 1.500 КМ за одговорно лице у предузећу и 700 КМ за појединце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана