Амброзија цвјета па многима смета

Маја Станојевић
Амброзија цвјета па многима смета

БАЊАЛУКА - Коровска биљка амброзија ових дана појачано изазива алергијске реакције код људи јер је ушла у интензивнију фазу цвјетања. Због тога је повећана концентрација њеног полена у ваздуху и многи имају проблема са отежаним дисањем, кијањем, сузењем очију и другим алергијским реакцијама.

Како је саопштено из Одјељења за комуналне послове због тога је одавно почело кошење ове биљке на подручју града и до сада је уклоњена са око 56.000 квадратних метара.

- Са кошењем амброзије почели смо још у јулу на Бањалучком пољу, код тржног центра “Делта”, а  склоњена је са јавних површина на више локација. Овогодишња акција трајаће до краја септембра. Позивамо суграђане да се укључе у акцију и покосе амброзију са приватних парцела  - казали су из одјељења.

Према подацима Градске управе, овај коров уништен је и у улицама: Јовице Савиновића, Франца Шуберта, Мајевичкој, Битољској, Бранка Пердува, Вељка Млађеновића, Старог Вујадина, Краља Александра и другим.  Из буџета града издвојено 20.000 КМ за ове потребе.

Како су истакли из Одјељења за комуналне послове комунална полиција обилази парцеле и упозорава на потребу сузбијања ове алергене биљке гдје се у случају непоштовања мјера власници кажњавају у складу са надлежностима, те се прописују одређене казне. Казне за појединце су до 700 КМ, а за фирме и до 5.000 КМ за несузбијање.

- Сваке године муж и ја обавезно косимо имање, првенствено јер дјеца пате од алергија на полене разних биљака а поготово амброзије. На тај начин покушамо да спријечимо кијање, кашљање и друге тегобе које изазивају алергени, рекла је становница Старчевице Ана Петровић.

Према поленском семафору концентрација полена амброзије је висока па  може да изазове реакције и код здравих људи.

- Због повећања концентрације полена ове коровске биљке, апелујемо да се наши суграђани придруже акцији уништавања, те да они који су алергични планирају годишње одморе и путовања у том периоду, казао је директор  Пољопривредног института који има поленски семафор,  Војислав Тркуља.

Препоруке

Љекари препоручују да особе алергичне на амброзију треба да држе  отворене прозоре између десет сати увече и рано ујутру, по могућности користе клима уређај са филтерима, прате поленски извјештај и  не суше веш напољу. Такође,  по доласку у кућу обавезно треба да се истуширају и оперу косу, промијене гардеробу, користе квалитетне хипоалергијске козметичке производе, те избјегавају намирнице које могу да изазову сличну алергијску реакцију, а то су диња, лубеница, банана и камилица.

- Почела је сезона алергијских реакција на амброзију. Симптоми су кијавица, сврбеж, те цурење из носа и главобоља -  кажу љекари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана