Алергије напуниле амбуланте

Весна Поповић
Алергије напуниле амбуланте

Бањалука - Цвјетање биљака у граду зеленила какав је Бањалука, сваког прољећа напуни амбуланте са онима код којих полен изазива алергијске реакције. Тако је било и претходних дана када су многи потражили помоћ љекара због кашљања, појаве црвенила у очима, кијања, цурења из носа, умора и раздражљивости.

Потврдила је то "Гласу Српске" начелник Службе породичне медицине Дома здравља Косана Станетић.

 - Доласком прољећа и цвјетањем биљака доносе проблеме  великом броју људи. Највећи број суграђана бори се са алергијама у "властитој режији" . У питању су пацијенти који већ годинама имају реакције на различите врсте полена биљака и не одлазе доктору већ на своју руку купују различите лијекове које ублажавају симптоме. Препоручујемо ипак да прије узимања лијекова  добију савјет љекара - навела је Станетићева.

Напоменула  је да је најбољи начин да се ублаже симптоми  избјегавање контакта са алергенима те повећана хигијена.

- Важно је често прање постељине те туширање  и прање косе, јер се полен највише скупља на коси и одјећи. Влага или плијесан некада могу појачати симптоме алергије или алергијске астме, па се препоручује често провјетравање просторија и одржавање хигијене просторија – препоручила је Станетићева.

Истакла је да се у случају акутне алергијске реакције, потребно одмах јавити љекару ради адекватне терапије. Суграђани поручују да су са првим топлим данима осјетили појаву полена у ваздуху.

- Чим крене цвјетање биљака почиње цурење из носа и свраб у очима због чега морам узимати лијекове против алергије. Већином купујем оне које могу добити без рецепта љекара. Помоћ доктора тражим једино када се баш лоше осјећам и то у јеку сезоне цвјетања амброзије - казала је Јелена Бенић из Шарговца.

Бањалучани свакодневно могу пратити колике су концентрације полена различитих алергених биљака у ваздуху на такозваном  поленском семафору на интренет страници града. Мјерења су почела 21. априла и трајаће до краја октобра. Посљедњих дана биле су повишене концентрације поена  лијеске, јове, тисе, чемпреса, јасена, храста и граба. 

Амброзија

Амброзија је једна од најјачих алергених биљака на коју већина грађана има алергијску реакцију у виду кијавице, цурења носа и црвених очију. Ова биљка цвјета у јуну а ширење амброзије најчешће се спречава кошењем али њено истребљење најбоље је чупањем ове биљке из коријена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана