Алекса Кресојевић за "Глас": Ово нико у Европи није урадио

Катарина Шапоња
Алекса Кресојевић за "Глас": Ово нико у Европи није урадио

БАЊАЛУКА - Спремајући се свакодневно два и по мјесеца и непрестано шутирајући 24 сата на кош Алекса Кресојевић је показао да се упорношћу и издржљивошћу може до циља, а овај пут то је било прикупљање новца за помоћ у лијечењу Сергеја Ступара.

Овај млади Бањалучанин оваквим подвигом уједно је остварио и своју замисао, а то је да се опроба у тежим спортским изазовима.

- Гледајући Гинисове рекорде одлучио сам да покушам овакав изазов, који у почетку није требало да буде хуманитарног карактера, али сам прије три мјесеца уз помоћ другова одлучио да то ипак буде за Сергеја - рекао је Кресојевић за "Глас Српске".

Осим што је себи испунио жељу и показао да може много, прича да га још срећнијим чини чињеница што је успио некоме да помогне.

- Жеља да помогнем Сергеју ме на крају и вукла да издржим до краја, јер посљедњих пар сати шутирања имао сам нападе панике јер сам тада већ био будан око 30 сати и било је заиста тешко - испричао је Алекса.

Имао је, каже, само сат и по паузе за читав дан шутирања, а те тренутке је користио за истезање и масирање те да у организам унесе неопходну течност и храну богату угљеним хидратима.

- На овај тежак и екстреман начин дао сам дио себе у жељи да покажем људима да могу на много лакши начин да помогну. Добри људи могу увијек позвати хуманитарни број или донирати новац колико је ко у могућности, јер наше мало некоме значи много - рекао је Алекса.

За овакав подвиг било му је потребно два и по мјесеца припреме, која је подразумијевала два до три тренинга дневно.

- Поред редових кошаркашких тренинга и теретане, убацио сам у распоред још и тренинге издржљивости, јер поред снаге она је на крају и пресудила - испричао је Алекса. Већ дуго је, каже, желио да направи неку хуманитарну акцију, али није знао на који начин.

- Увијек имам жељу да некоме помогнем и надам се да ћу и у будућности опет имати прилику да то учиним - поносно је рекао Кресојевић.

Захвалан је свима који су током цијелог тог дана били уз њега, упркос киши и лошем времену и томе што је читаву ноћ провео на кошаркашком терену.

- Све вријеме је било људи, чак и од два до пет ујутру када је било најтеже, долазили су да ме бодре и остављали новац у кутију која је стајала поред терена - каже Алекса. Њега лоше вријеме није спријечило у намјери да дође до краја своје замисли, јер побједници не одустају лако.

- Нико прије мене није овако нешто урадио у Европи, а ни у свијету нема много људи који су то учинили - казао је Кресојевић.

Сергеј Ступар имао је саобраћајну несрећу прије осам мјесеци и остао је непокретан, а има шансу да се лијечи у болници у Москви. За трошкове лијечења и путовања потребно је обезбиједити 350.000 КМ.

Сергејева мама Свјетлана Бендаш истакла је да је у Алексиној хуманитарној  акцији прикупљено 6.000 марака и да је бескрајно захвална на свему што је овај младић урадио како би помогао у изљечењу њеног сина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана