Алармантно стање у азилу на Мањачи: Пси умиру од глади! (VIDEO)

Катарина Шапоња
Алармантно стање у азилу на Мањачи: Пси умиру од глади! (VIDEO)

БАЊАЛУКА - Волонтери азила на Мањачи већ три суботе организују окупљања код “мегафона” у центру града како би скренули пажњу на алармантне проблеме са којима се суочавају, попут недостатка хране и кућица за псе.

Истичу да овај проблем постаје све већи са доласком хладних дана, а број паса премашује капацитете азила. Уз све то, како наглашавају волонтери, надлежни не реагују на њихов вапај за помоћ па су препуштени сами себи. Једна од волонтерки овог азила Мила Шарић истакла је како волонтери тренутно све раде у азилу, док Градска управа, на чију иницијативу је и отворен, не даје никаква финансијска средства помоћи.

- Они се понашају као да ми не постојимо и изгледа да су дигли руке од нас. Из тог разлога се окупљамо код “мегафона”, изаћи ћемо и ове суботе како бисмо покушали да их дозовемо и скренемо пажњу на претешку ситуацију. Овдје пси умиру од глади, без ветеринара и лијечења - казала је Шарићева.

Додала је да су волонтери тек “фластер” на проблему, јер се свим силама труде да помогну угроженим животињама.

- Помогао нам је Центар за развој пољопривреде и села, дали су нам сламу и старе кућице које су имали. Често нам изађу у сусрет за алат и сличне потрепштине - каже она и додаје да је, ипак, сав посао на плећима волонтера.

Према ријечима Шарићеве, Градска управа је тек недавно расписала тендер како би запослили једног ветеринара, што ће, како истиче, уз сву папирологију вјероватно бити кроз два мјесеца.

- Скупљамо и средства за ветеринарске амбуланте, гдје смо оставили бројеве њихових рачуна да им се директно уплаћује новац за лијечење паса из азила. Не желимо да се доводи у питање гдје заврше донације коју дођу у наше руке, већ све радимо на овај начин - појаснила је Шарићева и додала да ветеринарске услуге волонтери плаћају и из својих џепова.

Истиче како се већ четири године састају са надлежнима и добијају разна обећања, да би их на крају опет оставили на цједилу.

- Волонтери од свог новца морају градити инфраструктуру азила како би пси бар мало живјели нормалним животом. Тренутно тамо градимо испуст за псе како би из објекта могли изаћи напоље - казала је она.

Ова хуманитарка наглашава да је тренутна ситуација алармантна.

- Неизвјесно је да ли ће јадне животиње преживјети до прољећа - казала је.

Према ријечима Шарићеве, тренутно у азилу борави 130 паса, а много је већа улазност паса од броја оних удомљених, те волонтери најчешће псе воде кућама.

Од надлежних из града јуче нисмо успјели добити одговор да ли планирају учинити нешто како би побољшали услове у азилу и спријечили црни сценарио.

“Донирај кућицу”

Мила Шарић је истакла да је тренутно примарна храна за штенце, попут мањих гранула, као и кућице за псе.

- Покренули смо акцију “Донирај кућицу” и до сада смо добили 15 кућица, а потребно је најмање 30. Сви заинтересовани, уколико не могу сами донијети, могу нам се јавити на “Фејсбук” страницу, јер смо обезбиједили превозника који ће ићи на адресе и довести кућице на Мањачу - појаснила је она.

Како додаје, у суботу у 17 часова ће се опет окупити код “мегафона”, те моле све добре људе да донесу храну за псе како би им обезбиједили опстанак.

- Својом донацијом помоћи ћете да ови гладни пси издрже и доживе боље услове живота док чекају свој трајни дом - казала је Шарићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана