Активности Удружења “Мозаик пријатељства”: Припремају имање за производњу хране

Јелена Танацковић
Активности Удружења “Мозаик пријатељства”: Припремају имање за производњу хране

БАЊАЛУКА - У првом социјалном предузећу у Рамићима, које је покренуло Хуманитарно удружење “Мозаик пријатељства” припремају имање да би могли да поставе пластенике у којима ће на прољеће почети производња хране за јавну кухињу “Оброк љубави”.

Казао је ово за “Глас Српске” предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић и додао да уређују приступни пут ка имању.

- У доњем дијелу зграде већ се израђују индустријске крпе. Главни проблем нам је тај што нисмо још ријешили проблем кровне грађе. Очекивали смо да ћемо то добити од предузећа “Шуме Републике Српске”, али нисмо, тако да је кров и даље у лошем стању - казао је Субашић.

Нагласио је да је ова грађа веома скупа.

- Нема шансе да то “Мозаик пријатељства” сам набави. Кров објекта на имању је велики проблем, јер прокишњава. Нама треба 30 рогова за кров, а један кошта око 70 КМ, тако да нам је то баш велики проблем, али и приоритет. Осим рогова, потребни су нам и цријеп, лим и жељезо - истакао је Субашић.

Позвао је све људе добре воље да им помогну у набавци. Истакао је да предузеће тренутно ради на волонтерској основи, али и да још није регистровано.

- Постављање пластеника је такође скупо. Прије тога мора нити припремљено комплет имање, али сам ипак врло задовољан и срећан, јер многе ствари које смо урадили нису биле једноставне - рекао је Субашић.

Како је казао, ово социјално предузеће коначно је добило и прикључак на градски “Водовод”.

- Радници овог предузећа уградили су прикључак за воду без новчане накнаде. Наш тим ову помоћ дочекао је са великим одушевљењем јер нам је због грађевинских радова потребна велика количина воде. Социјално предузеће смо градили у тешким условима. Сналазили смо се тако што су комшије доносиле воду у кантама. Када смо се прикључили на воду, радови су убрзани - казао је Субашић.

Према његовим ријечима, све ово не би остварили да није било помоћи добрих људи и различитих донација. Недавно су уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске успјели засадити око 1.000 садница различитих воћки.

- Велику захвалност дугујемо вриједним дјевојкама и момцима, представницима министарства, који су са нама посадили сваку садницу, уз злата вриједне савјете. Од срца смо захвални свима који нам помажу, јер без њих, не бисмо успјели - закључио је Субашић.

“Оброк љубави”

Мирослав Субашић је раније рекао да је идеја да се прво социјално предузеће у Рамићима бави производњом хране, али и прерадом текстила и намјештаја.

- На овај корак смо се одлучили, јер нам је досадило да стално молимо за донације за нашу јавну кухињу “Оброк љубави”. Надамо се да ће пројекат бити самоодржив - казао је Субашић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана