Акција у кањону Сутурлије: Уређују запуштени бисер природе

Милош Васиљевић
Акција у кањону Сутурлије: Уређују запуштени бисер природе

БАЊАЛУКА - Кањон ријеке Сутурлије, некада веома посјећено излетиште, данас је депонија која је запуштена због људске небриге и бахатости. Ипак, група ентузијаста намјерава да у суботу организује акцију уређења како би овај бисер природе добио изглед какав заслужује.

Уз предузеће “Водовод”, које је покретач ове акције, допринос ће дати и спортски колективи “Бук”, “Кањон” и “Дајак клуб Бањалука”, а акција почиње у суботу од десет часова.

Шеф Одјељења за екологију у “Водоводу” Маријана Бијелић каже за “Глас Српске” да је уређење планирано у сусрет Свјетском дану вода, чија је централна тема ове године “Убрзавање промјена”, уз крилатицу “Мисли глобално - дјелуј локално”.

- Једна од активности поводом Свјетског дана вода је уређење Сутурлије. Увијек је вријеме и прави тренутак да покренемо добре акције. Са нама ће бити ученици основних и средњих школа бањалучке регије, уз спортске клубове и фирме. У акцију ће се, поред радника “Водовода”, укључити и “Еко еуро тим”, “Чистоћа”, “Аквана” те Ватрогасна бригада - рекла је Бијелићева.

Нагласила је да је након уређења Сутурлије важно да све тако и остане, те да и посјетиоци воде рачуна о излетишту.

- Сутурлија је бисер природе, а многи становници нису никада ни били на овом излетишту. Крајње је вријеме да поведемо рачуна о очувању животне средине. Крећемо од ушћа Сутурлије у Врбас, а учесници ће бити подијељени у тимове, “наоружани” тримерима и вољни да ураде добру ствар. Биће ту и камиони, јер је све зарасло и пуно шибља - казала је Бијелићева те нагласила да очекују више од 250 учесника акције.

Извршни директор у “Еко еуро тиму” Синиша Милошевић рекао је за “Глас Српске” да ће оспособљена екипа ове фирме дати допринос акцији за нови изглед Сутурлије.

- Имамо искуства када је ријеч о одржавању корита ријека. Друштвено смо одговорна фирма и даћемо допринос овој акцији важној за наш град. Учествоваће екипа од десетак радника и неколико машина - рекао је Милошевић.

Предсједник “Дајак клуба” Андреј Замоло истакао је за “Глас Српске” да ће се прикључити акцији јер ускоро креће и њихова сезона.

- У суботу ћемо чистити оно што се може се обале, јер има пуно смећа. Најважније је да људи схвате да околину морамо чувати - рекао је Замоло.

Врбас

Андреј Замоло рекао је за “Глас Српске” да њихов клуб, осим спортских активности, има циљ да чува околину и нарочито Врбас.

- Добро је и да се скрене пажња људима да се боље опходе према околини. Поправља се свијест код људи, али је то још недовољно. Људи дођу на ријеку и оставе смеће иза себе, то морамо мијењати - рекао је Замоло нагласивши да сваке године чисте ријеке од отпада који несавјесни појединци бацају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана