Акција "Бањалука је пријатељ": Волонтери Црвеног крста прикупљају помоћ за становништво Турске и Сирије

Анадолија
Foto: Анадолија

БАЊАЛУКА - Волонтери Градске организације Црвеног крста Бањалука у Ватрогасном дому у Хварској улици сваког радног дана од 14 до 18 часова прикупљају помоћ за становништво земљотресом погођених Турске и Сирије, јавља Анадолија.

У питању је посебна акција под називом "Бањалука је пријатељ".

"Акција је почела јуче и траје до 2. марта. Сваки радни дан од 14 до 18 часова прикупљене артикле грађани могу однијети у Ватрогасни дом", изјавила је Жељкица Илић, секретар Градске организације Црвеног крста Бањалука, координатор акције коју је покренуо Град Бањалука.

Истакла је да се према препоруци турског Црвеног полумјесеца прикупљају цераде за заштиту шатора, соларни пуњачи и батерије, кревети на расклапање, вреће за спавање, деке, столице на расклапање, цераде за подлогу, електричне и гријалице на гас и хигијенски пакети.

Све што се прикупи током дана пребацује се у складиште код Бањалуке гдје ће током викенда волонтери извршити сортирање и паковање.

Објаснила је да се хигијенски пакети прикупљају у оквиру акције

"Од жене жени", а препорука је да се пакују мале кутије од обуће и да се на кутији напише "Од жене жени".

"Јуче смо почели, сугестија и препорука грађанима да не носе половну гардеробу јер заиста ми смо као организација затрпани тиме а њима тамо то није потребно. Исто тако препорука је да ове деке које се доносе буду нове по могућности", рекла је Жељкица Илић.

Додала је да ће волонтери сортирати прикупљену помоћ која ће бити пребачена у централно складиште обзиром да све локалне организације Црвеног крста Републике Српске прикупљају помоћ, а уз посредство Друштва Црвеног крста Босне и Херцеговине ће се возити за Турску и Сирију.

Жељкица Илић је нагласила да вјерује у хуманост Бањалучана.

"То се показало неколико пута у тим кризним ситуацијама, заиста грађани Бањалуке јесу хумани. Јуче смо почели, није то некакав превелик одзив, али задовољни смо за почетак, јер имамо много позива од привредних друштава који су се јавили и који ће се организовати и уручити помоћ и вјерујем да ће акција бити успјешна", рекла је Илић.

Истакла је да су привредним друштвима доставили листу потребних артикла, позвајући суграђане и привредна друштва да се прикључе акцији.

Нагласила је да је становништво у земљотресима погођеним подручјима у великој потреби.

"То се не може поредити ни са једном катастрофом до сада овдје заиста, али поучени искуством нашим у тим катастрофама - потребе су увјек велике, а ово је стварно немјерљиво", рекла је она.

Предраг Крстовић је данас донио помоћ у Ватрогасни дом у Бањалуци, за коју каже да је припремила његов супруга.

Сматра да је у оваквим ситуацијама изузетно важна солидарност. Присјетио се да је 1969. године и у Бањалуци био земљотрес, па би Бањалучани требало добро да памте у каквој су ситуацији били.

Говорећи о потребама становништва у земљотресима погођеним подручјима рекао је:

"У потреби су како нису, колико год се помаже, не можеш му помоћи, изгубио је своју кућу, то је тешко".

Бањалучанин који је рекао да се презива Палисламовић дошао је на ову локацију да се информише о начинима уплате новчаних средстава.

Намјерава да једнаке новчане износе уплати за помоћ становништву у Турске и Сирији. Сматра да грађани треба да имају разумијевања за природне катастрофе и људе који због њих испаштају и пруже помоћ.

"То се не може мјерити, а опет колико-толико. Тежак је живот, али колико се може нека свако одвоји", рекао је Палисламовић.

Црвени крст Републике Српске посредством општинских и градских организација реализује хуманитарну акцију помоћи за угрожено становништво Турске и Сирије.

Активан је хуманитарни број 17023 на који једним позивом се донирају 2 КМ за помоћ становништву Турске и Сирије.

Средства се могу уплатити на жиро рачун Друштва Црвеног крста/крижа БиХ број: 1340011130004680, назив банке: АСА Банка д.д. Сарајево, адреса банке: Фра Анђела Звиздовића 1/А, 71000 Сарајево, Босна и Херцеговина.

Земљотреси јачине 7,7 и 7,6 степени Рихтерове скале, са епицентром у провинцији Кахраманмараш у Турске, погодили су 11 провинција, уништивши хиљаде зграда и погодивши више од 13 милиона људи.

Најмање 38.044 особе погинуле су у Турској у два снажна земљотреса. У Сирији је најмање 3.688 људи погинуло, а више од 14.700 особа је повријеђено.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана