Академија у Банском двору: Дух светосавља ђаци његују знањем (ФОТО+ВИДЕО)

Милош Васиљевић
Светосавска академија уприличена у Банском двору
Foto: Велибор Трипић | Светосавска академија уприличена у Банском двору

БАЊАЛУКА - Марљив рад и залагање основаца и средњошколаца ни ове године није прошао незапажено па је тако градоначелник Драшко Станивуковић наградио 50 најбољих на Светосавској академији која је у петак уприличена у Банском двору.

Бањалучки храм културе одисао је светосављем, уз музичке композиције и драмске приказе наставника и ученика ОШ "Бранко Ћопић", уз свесрдну подршку Умјетничке школе "Владо Милошевић", те фолклорне секције из ОШ "Десанка Максимовић".

Једна од награђених је и ученица ОШ "Иван Горан Ковачић" Теодора Барац, које је нагласила да јој је велика част што је добила ову награду. 
 
- Трудићу се и даље да постижем резултате као што је то било и до сада и оправдам награду, а ово признање је за мене вјетар у леђа - рекла је Барац.

Ученик четвртог разреда Електротехничке школе "Никола Тесла" Лука Војводић захвалио је градоначелнику на подршци.

- Драго ми је што сам добитник ове награде коју сам добио и као основац. Вјерујем да је ово срећна амајлија која ће ме пратити и у оном што ме чека даље - рекао је Војводић.

Станивуковић је честитао свим ученицима из 29 основних и 17 средњих школа на добрим резултатима.

- Моја порука јесте да идући стазама Светог Саве циљ младих и свих нас не може бити успјех сам по себи и да је важно да нас успјех не узме у том смислу да он постане једини циљ и да циљ успјеха буде само такмичити се са другима. Циљ успјеха је побиједити себе, такмичити се са самим собом и када човјек те битке добије и када успјех преусмјери на опште добро, на друштво и да тај успјех буде с циљем да се помогне другом и свом народу, онда то има смисла и онда је то светосавље - казао је Станивуковић.

 

Како је нагласио, важно је да човјек на том путу успјеха, у овом случају најбољих оцјена, задржи себе и свој дух и једноставно схвати да је знање само знање које се подијели, јер према његовим ријечима, знање само за себе не може да буде суштина.

- Град ће поред свечаности у част Светом Сави, порукама у Алеји Светог Саве показати колико нам је стало до овог датума, до овог дана и светитеља и што смо више у вриједностима Светог Саве толико смо ми више као народ - рекао је Станивуковић.

А да би Светосавска академија оправдала тај епитет, потрудили су се руководство, наставници и ђаци ОШ "Бранко Ћопић". 

Директорица школе Бранка Шпирић је рекла да је академија урађена са много љубави, стрпљења и снаге уз велику стваралачку енергију, са дивним људима, сарадницима, колегама и племенитим бићима – ученицима.

- Велики благослов и срећа је радити са дјецом, поклањати им љубав, грлити ту љубав и узвраћати је. Уз то, радост је радити са људима који су у себи сачували дијете и осмиjех дјетета - рекла је Шпирићева.

Професор музичког у овој школи Ирена Личина рекла је за "Глас Српске" да су припреме трајале дуго, те да су презадовољне оним што су презентовали.

- Посебно ми је задовољство било припремати академију, јер су се одазвали  моји бивши и садашњи ученици, уз колеге које су похађале нашу школу. Све смо радили у координацији са Умјетничком школом "Владо Милошевић". Требало је доста труда, прије свега окупити их, јер смо имали 120 чланова, а који су заузети школским и ваннаставним активностима – рекла је Личина.

Према њеним ријечима, имали су само један циљ, а то је све вратити на пут светосавља. 

- Кроз драмску секцију враћамо дух православља, светосавља, трудимо се да дјеци, али и свима који су са нама били да скренемо пажњу на просветитељство, јер ми свој пут знамо па се надамо да ћемо и друге анимирати да се врате на прави пут - казала је Личина.
Солисткиње на свечаној академији биле су Сара Челиковић и Ања Петровић, а побрале су симпатије публике, јер је њихов наступ награђен громогласним аплаузом.

- Није било претјерано напорно, јер смо то жељели и са великим задовољством смо учествовали. Ово је веома значајно за све нас, нашу школу, јер сви добро знамо ко је био Свети Сава. Пјевали смо различите пјесме, а оно што је сигурно уживали смо у препуном Банском двору - рекла је Петровићева. 
И њена колегиница Сара није крила одушевљење.

- Почаствована сам што смо имала прилику да учествујем на оваквом догађају и да покажемо шта смо заједно вјежбали и спремали са нашим наставницима - рекла је Челиковићева.

Пун погодак

Ученик  четвртог разреда  Умјетничке школе "Владо Милошевић" Андреас Ћурић рекао је за "Глас Српске" да му је задовољство било  учествовати на академијама са оваквим руководством. 

- Добра концепција и кооординатори, стрпљиви професори, све се спојило, а комбинација музичке и драмске секције пун погодак, а имали смо и моменте фолклора - рекао је Ћурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана