Адреналин и забава за воланом картинга на стази у Залужанима

Јасмина Салопек
Адреналин и забава за воланом картинга на стази у Залужанима
Foto: Дражан Поздеровић | Адреналин и забава за воланом картинга на стази у Залужанима

БАЊАЛУКА - Ливада која је до прије неколико година била зарасла у шибље и трње, данас је оаза за љубитеље картинга, брзине и адреналина. Жеља за вожњом картинга и дружење навела је дио екипе Ауто-картинг клуба Бањалука (АККБЛ) да терен припреме за брзу, али сигурну вожњу.

Из АККБЛ рекли су за “Глас Српске” да у картингу нема старосних ограничења.

- Дјеца почињу да возе картинг већ с три или четири године, а нека од њих су као Михаел Шумахер или Фернандо Алонсо, који су као мали показали да имају добру моторику и да могу бити веома успјешни - кажу из АККБЛ.

Додали су да посједују 14 картинга и 27 такмичарских картинга.

- Имамо и два картинга за особе са инвалидитетом које имају функције руку, а вожња је бесплатна. Два рентал картинга смо прилагодили за њих, да и они могу уживати у адреналину - навели су из клуба.

Истичу да је веома битно да се, уколико се неке од особа с инвалидитетом одлуче да посјете картинг, најаве дан раније како би стручно особље могло припремити возила и осигурати им угодну вожњу.

Картодрум у Залужанима стекао је популарност 2018. године када су људи из свих дијелова Српске почели да долазе и уживају на адреналинској стази, а пуну славу стиче 2019. године када је основан Мото-картинг клуб Бањалука са циљем пружања искуства овог адреналинског спорта свима који уживају у тркама на отвореном. 

На питање која је популација најзаинтересованија за овај спорт из АККБЛ рекли су да то нема правила те да клуб окупља око 7.500 заљубљеника у аутомобилизам доби од пет до 75 година.

- И ми пратимо ту статистику према евиденцијама долазака рекреативаца и напросто нема правила, као ни то одакле људи долазе. Сви могу и да возе и да се такмиче. Само је код малољетника битно да имају сагласност родитеља. Организујемо турнире, школице за наше најмлађе чланове, као и разна дружења, а све с намјером да картинг као спорт учинимо приступачнијим свима - појаснили су у клубу, наводећи да у такмичењу има шест класа.

Нагласили су да се у нижим класама углавном такмиче малољетници, док су у највећој класи ветерани који су остали ту и који нису отишли у аутомобилизам или формулу. Свиђа им се картинг и остају му вјерни.

С обзиром да је картинг скуп спорт, мало људи се одлучи да тренира и мале су вјероватноће да на нашим подручјима постоји неко ко би могао омогућити сав материјал да би неко други тренирао картинг.

- Наш клуб има 27 такмичарских приватних картинга. То је све приватни материјал, тако да власници личним средствима одржавају картинг ауто, купују гуме, гориво, а то је све веома скупо. На територији Републике Српске тренутно има око пет или шест активних клубова, док код нас имају два у Лакташима и два у Бањалуци - појаснили су из клуба.

Заказивање

У сарадњи са спортским Ауто-картинг савезом Србије 11. јуна, с почетком у 13 часова, биће организована међународна картинг утрка у Залужанима.

АККБЛ је на картодруму Залужани четвртком, петком, суботом и недјељом од 10 часова, а вожње се могу заказати путем “Фејсбука” и “Инстаграма”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана