3D модели стећака изложени у Дому младих у Бањалуци ФОТО

ГС
3D модели стећака изложени у Дому младих у Бањалуци ФОТО

БАЊАЛУКА- Изложба Стећак.3D отворена је синоћ у Дому младих у у Бањалуци, у организацији Фондације Мак Диздар, а у оквиру пројекта „StećAR: Enhanced Vision of Stećak“, који има за циљ регистровати некрополе стећака, допринијети промоцији културне баштине и указати на важност очувања стећака.

Пројект се реализује захваљујући подршци програма Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), који проводи Међународна организација за миграције (IOM), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID).

Идеја изложбе је спајање традиционалног и модерног уз помоћ процеса 3D моделирања, средњовјековног бх. културног наслијеђа, које је веома угрожено и често тешко приступачно.

-Четврта путујућа изложба стећака у Бањалуци остаје до 18. јула. Сви заинтересoвани посјетиоци ће наредних дана моћи погледати изложбу у Дому омладине у периоду од 10 до 18 сати. Примарни циљ пројекта је формирање базе података стећака са простора Босне и Херцеговине. До сада су тимови младих људи, са којима сарађујемо у пет локалних заједница, на мапи стећака мапирали више од 250 некропола стећака, а тим младих људи из Мркоњић Града пронашао је шест нових локалитета који никада прије нису забиљежени у званичној литератури.Након презентације у Бањалуци, изложба "Stećak.3D” се сели у Мостар 24. јула, а потом 1. аугуста иде у Столац, гдје остаје као стална поставка. - рекла је Инес Латић,која је уједно и  менаџер пројекта.

Процес израде 3D модела започиње процесом фотограметрије. Употребом неколико стотина до више хиљада фотографија могуће је креирати реалан приказ тродимензионалног облика, у овом случају, стећака. Израда једног 3D модела траје од 14 до 24 сата, а свих десет изложених 3D модела принтао је Машински факултет Универзитета Џемал Биједић у Мостару.

Петочлани тимови локалних волонтера (из опћина Фоча, Травник, Требиње, Столац и Посушје) су у претходној фази овог пројекта радили на регистрацији локација некропола са стећцима у својим локалним заједницама, укључујући прикупљање ГПС координата, документарну фотографију, те снимање локалних прича о стећцима. У овој фази, исте активности се проводе у Мостару, Зеници, Зворнику, Бањалуци и Мркоњић Граду.

-Наш тим је у протекла четири мјесеца континуирано обилазио терен на територији града Бањалуке, доминантно на подручју планине Мањача, гдје смо највећи број локалитета нашли у ширем кругу туристичко рекреативног центра, на језеру Мањача и један број локација у кањону Врбаса. Од раније имамо познату локацију у Крупи на Врбасу и једну у Љубачеву. Сада тренутно радимо на промоцији наших активности у локалној заједници у виду Омладинског форума који ће се одржати крајем мјесеца. Кроз наше активности покушавамо да заштитимо стећке, да их препознамо, популаришемо у локалној заједници и ако будемо у могућности да их ставимо у функцију туристичке понуде Града Бањалука, као додатак на садржај који већ имамо." – рекла је Милена Љубичић, локална координаторица пројекта за град Бања Лука.

Подаци о преко двије стотине и педесет некропола широм Босне и Херцеговине, које су прикупили пројектни волонтери могу се пронаћи на web страници https://stecakmap.info/, интерактивној мапи креираној у оквиру пројекта.

До сада су изложбе одржане у Сарајеву, Зворнику и Зеници, а све су базиране на савременој технологији ВР искуства која омогућава посјетитељима да виде неке од најљепших стећака са десет локалитета у БиХ у виртуелној реалности, али са елементима који у потпуности одговарају оригиналу.

-Бања Лука је једна од локалних заједница у Републици Српској и Босни и Херцеговини која се укључила у овај пројекат. Захваљујемо се Фондацији Мак Диздар која је покренула пројекат и која нам се обратила за сарадњу. Кроз ове активности актуелизујемо тему која можда и није толико заступљена на подручју града Бања Лука, али и других локалних заједница и задовољни смо што смо били у прилици да кроз пружање подршке Фондацији скренемо пажњу нашим суграђанима на ову тему, те да сви заједно научимо нешто више о стећцима поред којих можда пролазимо сваки дан, а не примјећујемо их.- рекла је Бојан Гребенар.

На изложби у Бањалуци је премијерно приказан и филм о пројектним активностима који је израђен такођер у оквиру овог пројекта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана