18. Мајски сусрети Гојко Граховац: Дјеца показала извиђачке вјештине

Јасмина Перишић фото: A. Чавић
18. Мајски сусрети Гојко Граховац: Дјеца показала извиђачке вјештине

Бањалука - Парк "Младен Стојановић" врвио је минулог викенда од раздрагане младости из Републике Српске и Федерације БиХ, која се окупила на традиционалним, 18. по реду, Мајским сусретима извиђача "Гојко Граховац".

Око 250 дјевојчица и дјечака показивало је знање и умијеће у добро познатим дисциплинама: пренос шифрованих порука, везивање чвора, паљење ватре, оријентација, сналажење у природи…

Град домаћин и организатор Мајских сусрета Извиђачки одред "22. април" спремно су дочекали раздрагану младост.

Малишани из Приједора, Добоја, Козарске Дубице, Брода, Тешња, Високог, Брчког привукли су пажњу становника, који су се затекли у најпознатијој градској оази зеленила или су пролазили поред ње. Млађи извиђачи надметали су се на ужем подручју града, док су они најмлађи полетарци и пчелице показивали знања и извиђачка умијећа управо у парку.

Координатор штаба одреда извиђача "22. април" Никола Шодић рекао је да су Мајски сусрети намијењени искључиво млађим извиђачима и да они представљају позив свим родитељима да своје малишане упишу у извиђачке одреде, гдје ће се упознати са вјештинама сналажења у природи.

- Извиђачи првенствено промовишу вид здравог дружења у природи. Ми смо љубитељи природе и топографије. У вријеме када је преовладала модерна технологија веома је корисно да дјеца стичу знања и вјештине у природи и друже са својим вршњацима и да не проводе вријеме уз компјутер - рекао је Шодић.

Он је додао да су на Мајским сусретима биле организоване игре предвиђене за дјецу узраста од пет до 16 година.

- Показивали су своје умијеће на полигону спретности, у тражењу скривеног блага, сналажењу у природи, чворологији и паљењу ватре. Било је разних игара, али поента свега је да дјеца изразе своју сналажљивост - казао је Шодић.

Члан одреда извиђача "Гостиљ", из Добоја Марица Нишић каже да је по други пут учествовала у Мајским сусретима.

- Свашта сам научила у посљедње четири године, колико сам у извиђачима. Сналазим се у природи, јер сам научила како да запалим логорску ватру, разапнем шатор, вежем чвор и разне друге вјештине. Бити извиђач је нарочито лијепо због дружења и упознавања многих другара, али и путовања на која често идемо - рекла је Нишићева.

Деветогодишња Селена Шмања, која је већ годину члан извиђачког одреда "22. април", каже да ужива у томе што је постала извиђач.

- Научила сам како да вежем чвор, али и доста игара. Лијепо ми је у извиђачима и не пропуштам наше састанке - казала је Шмања.

Резултати

Прво мјесто на овогодишњим Мајским сусретима освојила је екипа из одреда извиђача "Др Младен Стојановић" из Приједора. Друго мјесто припало је екипи из одреда извиђача "Вермонт" из Брчког, док је треће мјесто освојила екипа из одреда извиђача "Црни врх" из Тешња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана