Зоранов брк за Ању Илић

Приредила: Александра Маџар
Зоранов брк за Ању Илић

Зајечар - Глумица Народног позоришта Републике Српске Ања Илић у своју глумачку каријеру уписала је још једну значајну награду, "Зоранов брк".

Признање јој је уручено друге фестивалске вечери 24. "Дана Зорана Радмиловића" у Зајечару када је публика имала прилику да ужива у представи "Мрешћење шарана" Александра Поповића коју је извео ансамбл Народног позоришта Републике Српске.

Представа чију режију потписује Егон Савин наишла је на одушевљење публике, а у плејади добрих глумаца за лауреата "Зорановог брка" проглашена је Ања Илић, за лик Мице. Илићева није крила одушевљење због ове награде.

- Велика ми је част што сам добила "Зоранов брк". Сваком глумцу је велика част да добије ово признање и ову награду. Баш сам некако срећна. Не постоји глумац са наших простора који не познаје Зоранов рад који је заиста импресиван - рекла је глумица на додјели признања за најбољег глумца друге фестивалске вечери.

Поред одушевљења због награде коју је добила, ова млада глумица је открила и да у почетку није разумјела сценарио представе у којој глуми.

- Када ми је Егон додијелио ову улогу, била сам веома скептична и имала сам велики изазов пред собом, али сам некако заједно са њим успјела да се изборим и да је заволим и да уживам играјући је. Када сам прочитала комад, ништа ми није било јасно, због временске дистанце, што је за мене било далеко и несхватљиво да су се ти људи тако фанатично хватали за ту политику и идеологију и њену смјену - искрено каже млада глумица.

Ова представа по тексту Александра Поповића проглашена је најбољом представом Народног позоришта РС у протеклој сезони. Редитељ је прије бањалучке премијере за "Глас Српске" подсјетио да је Александар Поповић изванредним, јединственим и непоновљивим сценским језиком приказао бесконачност промјене идеја и идеологија у жељи да се успостави социјална сигурност, бијег од сиротиње, анонимности и безначајности.

- Људи из наше средине лако ће се препознати у овом комаду, волео бих да публика понесе слику света која није потпуно лепа и ружичаста, али ни сива и мрачна - навео је тада Савин и истакао да нас позориште учи како живјети боље и слободније, те како избјегавати зло.

Посљедњег дана турнеје, сутра, ансамбл представе путује у Кикинду, гдје ће наступити у Народном позоришту Кикинда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана