Златни кестен Кестенбургa путује у Праг

Александра Маџар
Златни кестен Кестенбургa путује у Праг

Бањалука - Награда "Златни кестен" другог Међународног фестивала студентских позоришта "Кестенбург" једногласном одлуком жирија отпутовала је у Праг ансамблу "Дивалдо спектакл" за представу "Дон Кихот".

Ову одлуку, на свечаном затварању фестивала, јуче у Банском двору Културном центру саопштио је члан комисије бањалучки глумац Горан Јокић.

Жири "Златне селекције" радио је у саставу: Слобода Мићаловић, Јосип Пејаковић, Милан Лепер и Слободан Бобар.

- Награда се додјељује за студиозан приступ, слојевитост глумачке игре, оригиналних рјешења и увјерљивости,

досљедно преплитање глумачких рјешења, усаглашених редитељских поступака и ефектног сценског покрета - истакао је Јокић.

У њиховом извођењу, како су објаснили награђени млади глумци, Дон Кихот је обични млади човјек којег нервира што мора остати у свом родном граду и жели истражити свијет и испунити своје снове.

- Дон Кихот је момак који је сањао о свијету читајући само књиге и замишљао је како свијет треба да изгледа. И једног дана он је одлучио да више не може остати у кући и да мора изаћи, али онда је схватио да је свијет потпуно другачији од онога што је очекивао. Тако да он мора веома брзо да

одрасте - испричали су они.

Признање за најбољи комад "Сребрне селекције" "Сребрни кестен" жири у саставу Софија Аржаковскаја, Бојана Томашевић и Јелена Стојаковић одлучио је да додијели Мостарском театру младих, за комад "Бити или не бити, питање је сад".

Талентовани глумац из Бањалуке Александар Ристановић за своје глумачке креације добио је још једно признање, овај пут "Плакету кестена" од стране жири селекције факултета Југа Радивојевић, Југа Ђорђевића и Предрага Бјелошевића за извођење монодраме "Судница".

Једна од највећих вриједности "Кестенбруга" су учесници, до чијег мишљења је организаторима јако стало. Зато је награду "Бронзани кестен" додијелио жири учесника фестивала. По мишљењу учесника, најбоља представа ове године је "I don't care ", Piccola Compagnia Impertiente, Италија.

Публици се ове године највише допао комад Аматерског позоришта Студентског културног центра из Ниша, "Мученици", па се у свој град враћају са статуом "Дрветом кестена" која је дјело вајара Зорана Бјелошевића.

На овом јединственом позоришном догађају од 25. јула учествовале су 44 представе из петнаест земаља.

Представе у укупно пет селекција игране су на свим бањалучким позоришним сценама, рачунајући и новоотворено "Арт двориште" Банског двора, вијећницу Банског двора Културног центра, као и хангар у кампусу Бањалучког универзитета. Сљедеће издање фестивала биће одржано 2019. године.

Признање "Гласа Српске"

И жири "Гласа Српске", медијског покровитеља фестивала, који је одлучивао у саставу Борис Дмитрашиновић, Борјана Радмановић-Петровић и Александра Маџар, размишљао је слично као жири "Златне селекције" па је одлучио да награду такође додијели ансамблу из Прага за комад "Дон Кихот".

Представе "Златне селекције" оцјењивао је и новинарски жири, у саставу: Небојша Брадић, Дијана Мацура-Липовчић, Мишо Кочић, Весна Рачић и Џевдет Тузлић на које је најснажнији утисак оставила представа "Prima donna " Yoram, Leowinstein acting school.

Специјалне награде

Управа овогодишњег фестивала одлучила је да додијели пет специјалних награда, и то:

"Лист кестена" представља званични сувенир - симбол града Бањалука.

* Специјалну награду за антиратну поруку - "Somewhere in nowhere" - Ayna Theatar Group, Табриз, Иран;

* Специјалну награду за режију - Давор Доклеја - Зоо, Драма студио Дада, Хрватска;

* Специјалну награду за колективну игру - Факултету драмских уметности, Београд - "Не оклевај, импровизуј";

* Специјалну награду за педагошки рад - Жељку Митровићу, професору бањалучке Академије умјетности;

* Специјалну награду за педагошки рад - Срђану Карановићу, професору ФДУ Београд.

Дирекција фестивала одлучила је да за најбољег глумца прогласи Недав Схама, Yoram, Leowinstein acting school, за улогу у представи "Прима донна".

Честитка предсједника Милорада Додика

- Најискреније честитам на успјешној организацији овогодишњег Фестивала студентских позоришта "Кестенбург", који је и својеврсна промоција младих,

културе и Републике Српске. Радује ме кад видим да су Бањалука и Република Српска центар студената, младих стваралаца из цијелог свијета.

Свим гостима желим да понесу лијепе успомене са фестивала и да поново дођу у Републику Српску - поручио је Додик који је несебично подржао ову манифестацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана