“Златна анима” отишла у Њемачку

Александра Маџар
“Златна анима” отишла у Њемачку

Источно Сарајево - Гран при “Златна анима” за најбољу представу у цјелини на фестивалу “Лут фест” у Источном Сарајеву припала је комаду “Мали Хевелман” Ruth Brockhausen у продукцији Позоришта ноћи из Њемачке.

О наградама је одлучивао жири у саставу мр Војислав Вујановић, театролог из Сарајева, др Рита Флеис театролог из Србије и проф. др Радослав Лазић театролог из Србије.

Фестивал је завршен у петак додјелом награда и извођењем представе “Бајка о псићу” Дјечијег позоришта Републике Српске.

- Круна фестивала је њемачка представа “Мали Хевелман”, који је ушао у естетску културу сарајевске дјеце. Њима се придружују и друге умјетничке, едукативне и забавне представе на општу радост младог покољења - образложио је жири своју одлуку.

Диплома за сценографију и костимографију отишла је у руке Свили Величковој за представу “Патуљак Носоња” Државног луткарског театра из Сливена (Бугарска).

Слободан Нинковић добио је диплому за глумачко остварење за улогу витеза у представи “Бајка о витезу без коња” Позоришта младих из Новог Сада.

Такође, диплома за глумачко остварење припала је и Ани Марији Лаловој за улогу вјештице, војводе и маркета у представи “Патуљак носоња” Државног луткарског театра, Сливен, Бугарска.

Дипломе за глумачка остварења добили су у Славица Вучетић из Позоришта младих Нови Сад, Данило Михњевич и Андрија Поша  из Народног позоришта “Тоша Јовановић” Зрењанин.

- Свјетски умјетници луткарског театра дали су непроцјењив допринос култури Источног Сарајева и Републике Српске, поклаљајући дјеци високе естетске домете сценске репрезентативне умјетности - сматра чланови жирија.

Ансамбл “Државног луткарског театра” из Сливена са фестивала ће понијети диплому за колективну анимацију, а ситу диплому добио је и ансамбл Луткарске сцене Народног позоришта “Тоша Јовановић” Зрењанин.

Редитељу Јовану Царану припала је диплома за режију за представу “Тврдоглаво јаје” Луткарска сцена Народног позоришта “Тоша Јовановић”.

Најбоља представа по одлуци жирија публике, којим је координирао Пеђа Харт, магистар музике из Источног Сарајева је “Бајка о витезу без коња” Позоришта младих Нови Сад, Србија.

Драматургија

Диплома за најлутковитију представу фестивала припала је ансамблу Луткарска сцена Народног позоришта “Тоша Јовановић” Зрењанин за “Тврдоглаво јаје”.

За сценографију су награђене Наида Беговић и Адиса Ватреш које су радиле на представи “Дјевојчица са шибицама” у продукцији “Студија луткарства” и “Алттеатар”. Марта Гушњовса добила је диплому за драматугију “Витеза без коња” Позоришта младих Нови Сад Србија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана