Златан Видовић: Играо бих Џонија Штулића на филму

Илијана Божић
Златан Видовић: Играо бих Џонија Штулића на филму

Нажалост, живимо у неком чудном времену, у којем смо се сви много отуђили и одвојили једни од других. Свако гледа само своје. У овом брзом времену које иде темпом који ми не можемо да испратимо, а трудимо се, увијек каскамо и онда смо у проблему, нервозама, стресовима. Требало би да се окренемо себи, породици и пријатељима.

Казао је то у разговору за "Глас Српске" глумац Златан Видовић говорећи о савременом добу и овом тренутку у којем живимо.

- То је једини начин да некако сачувамо и душу и главу у ово вријеме које је заиста, што би рекао Хамлет изврнуто из зглоба - додао је он.

ГЛАС: Чини се да влада инстант свијет. Како данас да утичемо на младе људе да им укажемо да је машта веома важна и да њу треба развијати, да из ње настаје неки љепши свијет?

ВИДОВИЋ: Неопходно је да што више радимо са дјецом, са младим људима, да их усмјеравамо колико год можемо и да им покажемо неке вриједности које су се, као што рекох, загубиле у овом времену. А најбољи начин је да им на то обраћамо пажњу, да проводимо вријеме са њима, да разговарамо, да будемо ту крај њих, да се играмо са њима, да гледамо филмове заједно, да шетамо и уживамо. Важно је да с њима читамо књиге, јер мислим да се морамо вратити литератури прије свега и да их некако одвојимо од ових модерних тековина телефона, лаптопа и осталих чудеса.

ГЛАС: Глумите у филму "Момак и девојке" који је сниман по тексту Рока Радише у Темерину. Ријеч је о романтичној комедији која доноси причу о пријатељствима и љубавима. Можете ли нам рећи нешто више о самом пројекту и лику којег играте?

ВИДОВИЋ: Јесте, играм у филму "Момак и девојке" и мени је прије свега драго што је  то  ауторско дјело мог друга и пријатеља из Народног позоришта РС Рока Радише. Он је написао сценарио и тумачи главну улогу и мени је било задовољство играти у тако лијепом и топлом сценарију. Једнако задовољство је било играти са читавом екипом и дружити се тих неколико дана у Темерину, одакле је Рок. За мене је то била велика част.

ГЛАС: С обзиром на то да сте до сада глумили мрачне ликове је ли ово другачија улога и да ли Вам је освјежење у том смислу?

ВИДОВИЋ: Јесте, другачија је од мојих улога. Ово је једна тотално позитивна улога, јер ја увијек играм, као што сте рекли, те неке мрачне ликове, мистичне. Веома ми је пријало да радим овај филм.

ГЛАС: Будући да поменути филм доноси причу о једном граду и нормалним људима, сматрате ли да нам таквих филмова и серија данас недостаје?

ВИДОВИЋ: Па да, као што сам рекао ријеч је о једној топлој причи. Мислим да нам фали таквог програма и таквих филмова, јер ми смо сви прије одрастали на тим нашим добрим екс-ју дјечијим филмовима. И некако вјерујем да се, ево сад са овим филмом као и са остварењем "Лето кад сам научила да летим", враћа полако тај жанр дјечијег филма и надам се да ће их у будућности бити све више.

ГЛАС: Играте једну од главних улога у серији "Црна свадба"? Како је било радити на овом пројекту и колико је било изазовно и занимљиво ући у свијет влашке магије?

ВИДОВИЋ: Да, ето играм једну сјајну улогу у другој сезони серије "Црна свадба" која је била једна од најгледанијих и најбољих серија у посљедњих неколико година. Велика је привилегија играти у једном таквом пројекту. Сусрео сам се с тим свијетом влашке магије и у серији "Певачица", али овдје је то другачије урађено. Много је шире и на неком већем плану. Не могу претјерано да откривам о серији, али једва чекам да публика и ја, заједно погледамо другу сезону ове заиста спектакуларне серије.

ГЛАС: Будући да серија "Црна свадба" доноси причу о борби добра и зла ако се измјестимо из серије која се односи на Балкан и ако погледамо тренутно стање у свијету,  чини ли нам се да се тренутно води борба добра и зла, како гледате на то?

ВИДОВИЋ: Јесте, друга сезона баш и говори о томе. О тој исконској борби добра и зла, у ствари о тој борби да мрак не преузме свјетлост, то јест да коначно прогледамо. У ово вријеме постављен је велики изазов пред нама, као људској раси, да видимо  гдје ћемо и којим путем кренути. Хоћемо ли у тај мрак или у то свјетло. Надам се, оптимиста сам по природи, да ћемо на свјетло. Уствари, вјерујем да хоћемо.

ГЛАС: На јесен ћемо Вас гледати у серији "Певачица". Шта нам можете рећи о новој сезони ове серије која спаја свијет мистике и естраде ?

ВИДОВИЋ: Недавно сам завршио снимање друге сезоне серије "Певачица", па очекујте много више перипетија, што би рекао наш народ, много више заплета  и наднаравног, супернатуралног. Доноси много нових ликова који ће унијети своју енергију и једва чекам да публика то погледа, јер мислим да ће се изненадити.

ГЛАС: С обзиром на то да сте се опробали у улози у овој серији која је смјештена у фолк миље, а пошто сте велики љубитељ рок музике (и будући да у свијету влада тренд снимања филмова о рок звијездама) којег бисте домаћег рок музичара бирали да тумачите на великом платну?

ВИДОВИЋ: Па ако бих могао да тумачим некога са наше екс-ју сцене, то би вјероватно био Џони Штулић, јер је његов живот заиста занимљив за велико платно. Сав тај његов бунт, његова умјетност, његов одлазак са јавне сцене. Мислим да све то заслужује екранизовање и ето када би се десило нешто тако, волио бих да играм Џонија Штулића или рецимо ако не баш њега, онда Милана Младеновића чији је живот заиста био нестваран.

ГЛАС: Које би филмове и улоге, у домаћој и страној кинематографији, истакли као Вама омиљене?

ВИДОВИЋ: Мени је драго што је у посљедње вријеме изашло доста филмова млађих аутора као што су  Нина Огњановић и Синиша Цветић. Али ево похвалио бих и филм "Индиго кристал", то је исто дебитантски филм младог редитеља и то је нешто што ме јако радује на нашој сцени. Наравно и сви кратки филмови студената са Академије умјетности у Бањалуци и са осталих академија које увијек волим радо да погледам. А што се тиче тог неког свјетског тржишта, искрено да кажем нисам нешто гледао у посљедње вријеме, јер сам много радио, али радујем се новом филму Кристофера Нолана "Опенхајмер" и Мартина Скорсезеа "Киллерс оф тхе Флоњер Моон", тако да је то нешто што са нестрпљењем очекујем.

ГЛАС: Радите много, познати сте публици из цијелог региона. Из Ваше перспективе, колико је важно пратити своје снове и не одустајати упркос препрекама које су неизбјежне на животном путу?

ВИДОВИЋ: Човјек треба да иде за оним што је замислио, јер је то једини начин да се остваре снови. Нема ту неког посебног рецепта, нећу испасти ништа паметнији ни иновативнији ако кажем да треба да пратимо своје срце, али то је заиста тако. Мени  је то уродило плодом, јер сам одувијек сањао и желио да будем ово што јесам. И ето мислим да ако човјек довољно вјерује, јер уствари вјера је најбитнија. Вјера и рад то је оно што те издваја од осталих. То колико вјерујеш у себе и колико радиш на себи то су двије ствари које те могу подићи на један нови ниво.

ГЛАС: Хоће ли Вас Бањалучани гледати ускоро у новим представама Народног позоришта РС?

ВИДОВИЋ: Наравно да ће бити прилике да ме поново гледате у Народном позоришту РС, то је моја матична кућа, кућа гдје сам проходао што би се рекло, гдје сам одрастао и стасао као глумац и једва чекам нове пројекте.

"Љубица"

ГЛАС: Ове године одржан је први позоришни фестивал "Љубица" у Градишци. Какви су планови овог театра у наредном периоду?

ВИДОВИЋ: Фестивал "Љубица" је нешто најзначајније што се десило на културној сцени Градишке у посљедњих не знам ни ја колико година. Мени је само драго што се показало да постоји и публика и интересовање у мањим срединама, јер су свих пет фестивалских ноћи биле препуне сале. Сјајне представе, округли столови, свирке, дружења колега и људи који су некако жељно ишчекивали тај фестивал. Драго ми је што се нешто тако десило и мислим да је то огроман успјех цијелог тима који је организовао тај фестивал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана