Завршен фестивал "Златна вила": "Урнебесна трагедија" одушевила публику

Бранислав Предојевић
Завршен фестивал "Златна вила": "Урнебесна трагедија" одушевила публику

ПРИЈЕДОР - На 17. Међународном фестивалу позоришта "Златна вила" у Приједору награду публике освојила је "Урнебесна трагедија" Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта Београд према тексту Душана Ковачевића и у режији Јагоша Марковића, док је представа "Киселина" Босанског народног позоришта из Зенице одлуком жирија проглашена за најбољу.

Жири у саставу Олга Одановић, Зијах Соколовић и Давид Алић у образложењу је навео да је представа "Киселина" по тексту Асје Крсмановић и у режији Нермина Хамзагића од стварности направила илузију, а од илузије стварност.

- Зато захваљујемо свим ауторима представе - глумцима, сценографу, костимографу, писцу, режисеру, декоратерима, композитору, тонском мајстору, мајстору свјетла и сценским радницима - наведено је у образложењу. Награду за најбољу режију подијелиле су представе "Киселина" и "Урнебесна трагедија", која је освојила и посебну награду за епизодну улогу која иде у руке глумици Сандри Бугарски за лик Рајне.

Чланови жирија сматрали су да награда за режију треба да припадне прерано преминулом  Јагошу Марковићу.

- Чаробан, магичан, храбар, свој, луд, без граница, страствен, неподношљив, пријатан, љубазан и чаробан, урнебесан и трагичан - саопштио је жири.

Награде је уз изразе захвалности преузео Љубиша Савановић, умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске и глумац који тумачи улогу доктора у овој представи. Представа "Киселина" освојила је још четири награде, а њих су добили Мирвад Курић за најбољу мушку улогу, Гордана Бобан за најбољу женску улогу, Сабина Трнка за сценографију и Енес Златар Буре за ауторску музику.

Представа "Људи од воска" Народног позоришта Сомбор према тексту Мате Матишића и у режији Ивана Вање Алача овјенчана је са двије награде - Александар Ристоски награђен је за најбољег младог глумца, а Марија Меденица за најбољу младу глумицу.

Представа "Маратонци трче почасни круг" Хрватског народног казалишта Осијек по тексту Душана Ковачевића и у режији Оље Ђорђевић добила је награду за костимографију, коју је радила Дубравка Скврце.

На фестивалу одржаном под мотом "Смијех је озбиљна ствар" учествовао је и Корифеј театар из Колашина са представом "Крст са петокраком" по тексту Велизара Радоњића и у режији Зорана Ракочевића.

Начелник градског Одјељења за културу, међународну сарадњу, спорт и невладине организације Александар Миљешић рекао је да је град поносан на овај фестивал који је првобитно био замишљен да се одржава бијенално и да се смјењује са истоименим фестивалом хорова, али се Позориште Приједор изборило да то буде сваке године.

- У име организационог одбора честитам свим награђенима и захваљујем спонзорима, жирију, селектору и свима који су допринијели да овај фестивал буде одржан - рекао је Миљешић затварајући фестивал.

Селектор фестивала био је Зоран Барош, директор Срђан Књегињић, водитељ округлих столова новинар Џевдет Тузлић, а глумица Зорица Јојић водитељ пратећих програма у којима су представљени глумци Нела Михаиловић, Олга Одановић и Мирвад Курић, те лик и дјело Миодрага Петровића Чкаље кроз изложбу Југословенске кинотеке и књигу његовог сина Чедомира Петровића "Било некад једно време кад су људи били бољи". Фестивал је окупио театре из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе, а одржан је под покровитељством града Приједора.

МУЗИКА

Фестивал "ША фест" и Фондација Далибор Поповић Микша били су спонзори награде за најбољу ауторску музику на 17. Међународном фестивалу "Златна вила".

Ове године награда је отишла у руке Енеса Златара Буре за музику у представи "Киселина" Босанског народног позоришта Зеница. Награду је свечано уручио Горан Кривић, предсједник Удружења "ША фест".

- Овом наградом смо наставили традицију подршке перспективним ауторима из БиХ. Честитамо Енесу на освојеној награди и радујемо се што смо дио приче која инспирише и подстиче креативност. Заједно градимо мостове кроз музику и умјетност - рекао је Кривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана