Завршен фестивал аматерског театра у Лакташима: Признање за најбољу представу отишло у Уб

Г.С.
Завршен фестивал аматерског театра у Лакташима: Признање за најбољу представу отишло у Уб

ЛАКТАШИ - Интернационални фестивал аматерског театра, 18. по реду, затворен је у Лакташима, додјелом награда за најбоље.

Признање за најбољу представу о цјелини припало је комаду “Бајка о позоришту”, Позоришта “Раша Плаовић” из Уба, а одлуке је донио жири који је радио у саставу глумица Наташа Перић, режисерка Соња Јовандић и драматург Никола Станишић.

Специјална награда за драмски предложак додијељена је Лани Зец за представу “И не би представа”, Драмска сцена СПКД “Просвјета” Прњавор. Награда за најбољу режију припала је Јаши Јамнику за представу “Чакање Годота” Шентјакобско гледалишче Љубљана (Словенија) .

Представа “Три пута мајка, па онда отац” Драмског студија Културно-спортског центра Какањ добила је признање за колективну игру, док је награда за глумачку креацију додијељена Људевиту Бошћаку за улогу Пере Писара у представи “Министричин муж”, Казалишна дружина КУУ “Сељачка слога” Неделишће (Хрватска).

Осим поменутих, додијељена је награда за глумачку креацију и то Жиги Медвешчаку за улогу Поцоа у представи “Чакање Годота”, Шентјакобско гледалишче Љубљана (Словенија).

Жири је одлучио да награда за најбољу мушку улогу оде у руке Воји Раонићу за улогу Јована Дебељичког у представи “Бајка о позоришту”, Позориште “Раша Плаовић” Уб (Србија), а за најбољу женску Бојани Радић за улогу Шиле у представи “Секс, лажи и дивље гуске”, Драмски студио “Даске” Лакташи (РС/БиХ).

- Овај фестивал је значајан како за културну сцену Лакташа тако и за све оне који његују и уживају у аматеризму. Ове године пристигао је рекордан број пријава на конкурс који је био отворен до краја маја мјесеца. Селектор фестивала био је истакнути српски глумац Тихомир Станић, који је, вјерујемо, имао веома тежак задатак да између пристиглих представа изабере оне најрепрезентативније - рекао је о фестивалу умјетнички руководилац студија “Даске”, Огњен Тодоровић.

Фестивал су заједно организовали Центар за културу и образовање Лакташи и студио “Даске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана