Завршен 23. Међународни фестивал за дјецу Бањалука 2024: Гран При гостима из суботичког позоришта

Бранислав Предојевић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Гран При награду 23. Међународоног фестивала за дјецу Бањалука 2024, за најбољу у представу цјелини, освојила је представа „Играј се са мном“ Дечјег позоришта из Суботице.

Жири фестивала у саставу: др Јарослав Адам Килиан, редитељ из Пољске,  Благовеста Василева, сценограф и костимограф, из Србије и Саша Терзић, глумац Дјечијег позоришта Републике Српске, образложили су ово призНање ријечима да се овај комад бави изузетно важним темама за дјецу на поетичан начин уз допадљив хумористички језик на сцени.

- Дјечија усамљеност испричана позоришним средствима уз сјајан, поетичан  и симболички наратив,  а хумористичним језиком, издваја ову представу у потпуности - пише у образложењу жирија. 

Режисер Вагнеру Гаљо лауреат је Награде за најбољу режију за свој рад на представи „Грешка 404“, Театра Ангелес де Трапо из Малаге, како је наведено за прецизност луткарске режије и отварања важне теме за младе. 

Такође, жири је одлучио  да се специјална награда се  додјели  Позоришту лутака „Пинокио“ из Београда за представу „Магични град“, у којој су поетичност приче и моћ имагинације указале на снагу маште као непобједивог императива  у преживљавању дјеце и одраслих и у најтежим трагедијама. Још једна Специјална награда додјељена је Момирки Бајловић за костим и маске у представи „Бескрајна прича“, Малог позоришта „Душко Радовић“. 

Исти театар освојио је двије Глумачке награде,  које су додјељене Рељи Јанковићу, за улогу Бастијана  у представи „Бескрајна прича, за суптилан глумачки процес и емпатији према дјечаку који је конфронтиран траумом, док је друга глумачка награда додјељена његовој колегиници из исте представе Дубравки Ковјанић, која је са минималним средствима остварила моћан позоришни резултат. 

Жири је такође одлучио  да глумачка награда  додјели Арату Матеу за улогу Палка у представи „Ленка и Палко“, Луткарског позоришта Бобита, за глумачке и луткарске вјештине и убједљивост у дочаравању карактера дјечака. 

Руска глумица Дарија Смирнова освојила је глумачку награда, за улоге у представи „Беба и мама“ (Прича о малом ждријебету и срећи), Државног дјечијег драмског позоришта из Санкт Петерсбурга, за перфекцију анимације, сценски покрет и говор. 

Гости из Русије заслужили су  и награду за најбољу сценографију, која је додјељена Александеру Стависком, због креирања поетског простора сцене објектима, свјетлом и пројекцијама.

Тандем Петра Каваш и Витомир Вратарич, награђен је за одличну партнерску игру и креацију имагинације која трансформише обичне предмете у карактер, у представи „Зоо путници“, Лутковног гледалишча Пупила. 

Такође, словеначки театар за дјецу, понио је кући и награда за најбољу музику, коју су освојили Лука Цојхтер и Валтер Клеменчић, чија је музика по ријечима жирија створила конструкцију драматургије представе.

Награда „Драган Бањац“ за најкомичнију глумачку игру припала је Николи Керкезу за вишеструке улоге Старешине/Ериба/Енџивука/Играмулиног детета и Бића мрака, у представи „Бескрајна прича“, Малог позоришта „Душко Радовић“(Београд.)

- Виртуозност да у благодарној сјенци главних ликова, сваким својим глумачким задатком на другачији начин насмије публику и ишчита линије хумора играјућих карактера импресивно утемељује сјећање на Драгана Бањца, глумца Дјечијег позоришта, који је у својој каријери управо на овакав, дирљив начин одушевљавао и насмијавао публику - навео је жири као разлоге за ово признање, које има посебан значај за Дјечије позориште Републике Српске.

ПРОГРАМ

Током трајања фестивала  који је трајао  у периоду  од 13.  до 19. октобра 2024. године жири јр оцјењивао  конкуренцију за награде 10 представа из осам држава. 

Учествовали су:  Мало позориште „Душко Радовић“(Београд Србија), Позориште за дјецу „Арлекино“(Брашов, Румунија), Казалиште Вировитица и Градско казалиште „Јоза Ивакић“(Винковци, Хрватска), Државно дјечије драмско позориште Санкт Петерсбург, (Русија), Дечје позориште Суботица ( Србија), Театар „Мил Рострос“ ( Мексико Сити, Мексико), Позориште „Бобита“( Печуј, Мађарска) Театар „Ангелес де трапо“(Малага, Шпанија), Лутковно гледалишче „Пупила“( Лендава, Словенија) и Позориште лутака „Пинокио“ из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана