Завршен 14. Међународни фестивал глумца "Заплет": Тријумф представе "Тихи удах"

Илијана Божић
Foto: А. Чавић

БАЊАЛУКА - Представа "Тихи удах" Местног гледалишча Љубљана у режији Нејца Газводе побједник је 14. Међународног фестивала глумца "Заплет" који је завршен  вечерас у Градском позоришту "Јазавац" у Бањалуци.

Манифестација је одржана под слоганом "У кругу породице", а побједнички комад је пред публиком открио причу једне словеначке породице чије су трагедије и трагедије свих нас.

О побједницима је одлучивао жири који је радио у саставу глумица Сњежана Мишић, мултимедијални умјетник Марко Дукић, те редитељ и аниматор Младен Ђукић.

- Представа "Тихи удах" универзалним позоришним језиком, промишљеним и прецизним редитељским рјешењима, те изврсном игром ансамбла кроз савремени текст комуницира са публиком и буди најискреније емоције - саопштио је жири.

Жири је одлучио да ове године уведе додатну награду за изузетну колективну глумачку партнерску игру младих даровитих и свестраних глумаца који су снажном енергијом и заносом изродили низ фантастичних ликова и ситуација. Ова награда, за колективну игру, припала је Театру Егзит из Загреба за представу "Реалисти".

Награду за најбољу глумицу жири је додијелио Драгани Варагић за улогу у представи "Наш син", у режији Патрика Лазића, а у продукцији Хартефакта из Београда.

- Ово признање Драгана Варагић је добила за фасцинантну глумачку зрелост у приказу снажне и уједно веома сензибилне мајке у поменутој представи - навео је жири.

Најбољи глумац на овогодишњем "Заплету" је Енес Салковић глумац Босанског народног позоришта Зеница.

- Салковић је ово признање добио за улогу у представи "Сирочад". Сведеним и јасним глумачким средствима успио је да прикаже сву комплексност трансформације човјека разапетог између морала и љубави - саопштио је жири.

За најбољу младу глумицу проглашена је Ника Иванчић за глуму у комаду "Реалисти" театра "Егзит", а како је казао жири она је приказала виртуозност у креацији аутентичних ликова са изузетним комичарским даром и вјештином врсног кабаретског извођача.

С друге стране признање за најбољег младог глумца жири је додијелио Златану Шкољићу који је, према ријечима жирија, својим великим талентом, зрело и вјешто бираним средствима, приказао неуравнотеженост и инфантилност социопате у представи "Сирочад" БНП Зеница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана