Затворен 16. Интернационални фестивал аматерског театра "Лакташи 2021"

Срна
Затворен 16. Интернационални фестивал аматерског театра "Лакташи 2021"

ЛАКТАШИ - Жири 16. Интернационалног фестивала аматерског театра "Лакташи 2021" једногласно је додијелио укупно седам награда, а најбоља представа, према њиховој оцјени, била је "Лабудова песма" у извођењу Позоришта из Горњег Милановца.

Награда за најбољу представу у цјелини је била новчана, саопштено је из Центра за културу и образовање из Лакташа. 

Жири Фестивала, који је завшен синоћ, радио је у саставу глумица Дјечијег позоришта Републике Српске Ана Ађелић, аудио-визуелни умјетник, позоришни и радио-режисер Драгана Ђедовић и дипломирани драмски и аудио-визуелни умјетник у Народном позоришту у Београду Драган Секулић. 

Најбоља представа фестивала додијељена је за драматуршку вјештину симбиозе текста Чеховљеве "Лабудове песме" и Платонове "Сократове одбране" - за једноставна и тачна сценска рјешења и због поруке која је послата са сцене да када се живи живот гдје су морал, духовно и етичко водиља, онда ни смрт није крај. 

"Свијет у којем данас живимо изискује представу са оваквом племенитом поруком", наведено је у саопштењу. 

Награду за најбољу мушку улогу добио је Бранко Кнежевић, који је био у улогама Светловидова и Сократа у представи "Лабудова песма". 

"Награда му је припала за исцрпну игру Сократа и Светловидова јер је минималним глумчаким средствима и беспрекороном говорном радњом показао и широк спектар емоција, уз вјешто вођење два жанровски супротна лика", наведено је у саопштњу. 

Награду за најбољу женску улогу добила је Бојана Радић за улогу Војке Симић у представи "Ау што је то добар пос'о" Драмског студија "Даске" из Лакташа. 

Радићевој је награда припала за развој лика који је дао допринос цјелокупној представи, односно за досљедно одигран лик Војке, професионално исфрустриране жене што је доводи и у приватном животу до руба пропасти. 

Уручене су двије награде за глумачку будућност - Катарини Дедић и Марији Малешевић у представи "Господар мува" Градског позоришта "Јазавац" – "Студио Јазавац". 

Награду за глумачки пар добили су Матеја Бугарин у улози Даче и Лариса Радоњић у улози Марлене у представи "На површини" Студија глуме "Театар 011" из Београда, који су успјешно приказали партнерску игру и имали изграђен однос који вјешто воде од почетка до краја представе. 

Специјална награда – за изузетан допринос у педагошком раду са младима додијељена је професорици Ивани Милосављевић из Опште гимназије Католичког школског центра "Свети Фрањо" из Тузле. 

Традиционални фестивал у Лакташима трајао је четири дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана