Заплет 06: Најбољи Колопић и Маринковићева

Мирна Пијетловић
Заплет 06: Најбољи Колопић и Маринковићева

Бањалука - Бојан Колопић и Смиљана Маринковић добили су награде за најбољег младог глумца и глумицу тумачећи ликове у представи "Терапија" ДИС позоришта из Бањалуке на Међународном фестивалу младог глумца "Заплет 06" у организацији Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке.

Одлучио је ово жири, који је радио у саставу Ана Ђорђевић, редитељ из Београда, Стојан Матавуљ, глумац из Вараждина и Слађана Зрнић, глумица из Бањалуке.

Награда за најбољу представу припала је комаду "Александра Зец" у режији Оливера Фрљића, а у извођењу ХКД Театра из Ријеке.

- Зрело и непретенциозно осваја материју, садржај, игру и сцену. Вриједност његове игре се понајвише види у игри за партнера. Шармантан, спонтан, духовита рјешења и прецизно вођење радње је оно што осваја и његов је велики адут - образложење је жирија за награду која је додијељена младом глумцу из Бањалуке Бојану Колопићу.

Када је у питању признање које је добила млада глумица Смиљана Маринковић, жири истиче да је зачуђујуће како је тако млада глумица мудро и суверено одиграла ролу у представи "Терапија".

- Одлично је одиграла лик жене усамљене удвоје, која, пролазећи кроз неколико животних фаза, очајнички тражи начин да оживи умрлу љубав. Смиљана плијени вјештином да елегантно и без напора комбинује разнолика изражајна средства, да подједнако увјерљиво пласира и нијему мисаоност и комичну брбљивост. Она је глумица обдарена вјештином промишљања, одмјереношћу и суптилним смислом за хумор, али уједно и блиставом експресивношћу - истакнуто је у појашњењу жирија.

Најбоља представа с разлогом је "Александра Зец" редитеља Оливера Фрљића, за кога жири истиче да "служећи се вјешто дозираном директношћу, комбиновањем поетичности и документаристике, ова представа остварује веома снажно дејство, односно низ разноликих дејстава на публику, од којих су многи, с намјером, противрјечни".

- "Александра Зец" на позорницу, као на трибину, о којој су прије једног вијека с правом или не, маштали највећи театарски теоретичари и практичари Европе, износи, не сублимирану слику друштвене стварности, већ најочигледнији именом и презименом назван отисак њене појавности, чиме се позориште смјешта у жижу друштва, гдје му је и мјесто - сматрају овогодишњи чланови жирија.

На фестивалу, који је ове године био организован на високом нивоу, приказано је пет врхунских, помно изабраних театарских остварења која су, сваки на свој начин оставила трага на многобројну публику која је са задовољством пратила овогодишње издање, јединог у региону, фестивала посвећеног младом глумцу.

Друштвена ангажованост

Посљедња такмичарска представа "Александра Зец" изведена је у два термина у недјељу на даскама Народног позоришта Републике Српске, а одличном глумачком игром, сведеном и ефектном сценографијом и друштвено ангажованим текстом бањалучку публику оставила је без текста.

- Њен је квалитет и то што није посвећена само подсјећању на трагичне жртве у државама чији је житељи данас гледају, већ индиректно и суптилно, али врло снажно, на начин на који подсвијест говори кроз сан, поставља питање какав је у овом тренутку однос свих нас према потенцијалним новим жртвама сличним дјевојчици која је носила име Александра Зец - записано је у образложењу жирија фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана