За Театар фест „Петар Кочић“ ни марке

Александра Маџар
За Театар фест „Петар Кочић“ ни марке

Бањалука - Театар фест “Петар Кочић”, једна од значајнијих културних манифестација у Републици Српској, ове године одржан је уз минимална новчана средства, а да цјелокупна атмосфера није била баш на завидном нивоу, осјетила је и публика, али и стручна јавност.

Иако су нам пред сам почетак Театар феста из Министарства просвјете и културе РС рекли да су за програмске активности Народног позоришта РС у овој години укупно одобрили 182.000 марака, директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић јуче је рекао да им је на рачун пребачено само 3.200 марака за материјалне трошкове.

- За Театар фест “Петар Кочић” до данашњег дана није уплаћено ништа, као ни за три позоришне премијере које су изведене у овој сезони - рекао је Новаковић.

Нагласио је да су се, без обзира на “катастрофалне услове за организацију фестивала, трудили да то не утиче ни на такмичарски, али ни на пратећи дио фестивалског програма”.

Због техничких услова сцена Народног позоришта РС, неке од представа није било могуће уврстити у програм фестивала.

- Народно позориште РС је у жестоким проблемима и надам се да ће Министарство просвјете и културе РС схватити да је овај фестивал манифестација која не треба само Народном позоришту Српске и Ненаду Новаковићу већ грађанима Српске - рекао је Новаковић.

Ни глумци Народног позоришта РС нису крили незадовољство.

- Не чуди ме да се ускраћује новац за културне манифестације, као ни то што се и са мало новца не раде најбоље могуће ствари за културу у РС - казао је глумац Љубиша Савановић.

Он је ставио примједбу на чињеницу да су на фестивалском репертоару били текстови и страних и домаћих писаца.

- Ништа више не може да ме изненади, ни  атмосфера која је владала на фестивалу, примитивне реакције на награде, забрана уласка глумцима у национални театар... - каже Савановић.

Новаковић је објаснио да пропозиције фестивала не постоје, што се тиче страних и домаћих драмских текстова.

Редитељ Александар Пејаковић, који је одгледао све представе на фестивалу, сматра да је неисправно судити о фестивалу када се јасно зна да организатор нема довољно новца, па самим тим ни могућности да доведе све представе према избору селектора.

- Што се тиче одлука жирија, оне генерално никада нису мјера вриједности, нарочито ако се води рачуна да свако од учесника буде награђен. Зато овај фестивал има првенствено афирмативни карактер - каже Пејаковић.

Према његовом мишљењу, акценат би требало да буде на награђивању што више глумачких остварења, и то само у случају да се одлуке (минимално петочланог) жирија доносе једногласно.

- Тако би овај фестивал постао препознатљив у региону, а постао би и примамљив многобројним глумцима, без којих позориште не би ни постојало - закључио је Пејаковић.

Текстови

- Оно што ме брине су само двије представе рађене према савременим драмским текстовима, друге двије су биле драматизација прозних дјела.

Чини се да управе позоришта не желе да ризикују постављањем текстова савремених аутора, иако вјерујем да постоје добри текстови који чекају у ладицама столова управника позоришта - каже драматург Марио Ћулум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана