За Театар фест одобрено 50.000 КМ

Александра Маџар
За Театар фест одобрено 50.000 КМ

Бањалука - Народном позоришту Републике Српске за суфинансирање организације позоришног фестивала Театар фест “Петар Кочић” рјешењем министра просвјете и културе РС одобрено је укупно 50.000 марака.

Рекла је ово “Гласу Српске” помоћник министра за културу  Ирена Солдат-Вујановић.

Она каже да је 28. маја на рачун Народног позоришта Републике Српске уплаћено 29.000 марака за овај фестивал.

- Ријеч је о првом дијелу исплате, а у другом дијелу исплате биће исплаћено преосталих 21.000 - тврди Солдат-Вујановић.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је раније да на рачун националног театра РС није уплаћено ништа за организацију Театар феста “Петар Кочић”, који је одржан од 2. до 9. јуна у Бањалуци.

- Иако су нам пред сам почетак Театар феста из Министарства просвјете и културе РС рекли да су за програмске активности Народног позоришта РС у овој години укупно одобрили 182.000 марака, директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић  рекао је да им је на рачун пребачено само 3.200 марака за материјалне трошкове.

- За Театар фест “Петар Кочић” до данашњег дана није уплаћено ништа, као ни за три позоришне премијере које су изведене у овој сезони - рекао је Новаковић у четвртак.

Ирена Солдат-Вујановић тврди, међутим, да су Народном позоришту РС у 2013. години одобрена средства и за двије премијере.

- Ријеч је средствима за представе “Кухиња” и “С планине и испод планине” у износу од 70.000 марака. Укупно је до сада одобрено 120.000 марака - каже Солдат-Вујановић.

Истиче да је у складу са одобреним буџетом Републике за програмске активности републичких установа културе Министарство просвјете и културе сачинило План и програм расподјеле тих средстава, од чега су за програмске активности Народног позоришта РС у 2013. години планирана средства у износу од 182.400 марака.

Солдат-Вујановић каже да би реализација наведених исплата по рјешењима требало да буде до краја јуна, или почетком јула.

Смањен буџет

- Дужни смо напоменути да су у 2013. години, за разлику од неколико претходних година, републичким установама културе знатно умањена буџетска средства за програмске активности. Ради се о смањењу укупних средстава у буџету за око 22 одсто - каже Ирена Солдат-Вујановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана