За глумца не постоје препреке

Ратомир Мијановић
За глумца не постоје препреке

У Позоришту на Теразијама сам већ четири деценије. Иако сам званично отишла у пензију, и сада радим под уговором, пошто сам била њихов дугогодишњи првак и члан. И данас имам шест наслова у овом позоришту. Мислим да глумац једино када тешко оболи може да напусти позориште.

Рекла је ово за “Глас Српске” популарна глумица Љиљана Стјепановић, која је у оквиру требињског “Фестивала фестивала” одиграла монодраму “Госпођа министарка” у препуној дворани Дома културе. Представа је настала по чувеној комедији Бранислава Нушића и тексту Галета Јанковића, а режију и музику потписују Љиљанини синови Властимир и Игор Репић.

- Глумци играју и када имају упалу плућа, ја сам играла и са сломљеном руком и  ребрима, тако да за глумце нема препрека. Сви глумци су заљубљеници у свој посао и то нас заправо и држи у животу - каже Стјепановићева.

Најављује да ће “Госпођа министарка” ускоро добити ново рухо.

- На јесен би коначно требало да радим на новој “Министарки” у Позоришту на Теразијама. Нушићева “Госпођа министарка” - али као мјузикл - казала је Стјепановићева.

Бројне наступе имала је са монодрамом “Повратак краљице Марије Карађорђевић”, коју је Драгана Бошковић специјално за њу писала.

- Са задовољством сам играла ту монодраму. Поготово што је реч о једној сјајној, великој жени, српској мајци и великој добротворки, која је доста заборављена и маргинализована - прича глумица.

Љиљана Стјепановић је добитник “Нушићеве награде” за животно дјело за глумца комичара, а два пута је добила статуету “Златни ћуран” у Јагодини.

- Не могу да кажем да ми је комедија најближи жанр. Међутим, највише сам играла у комедијама. Мада сам дипломирала са леди Магбет и потпуно другачијим репертоаром, везала сам се за Позориште на Теразијама и за људе које ту раде и наставила са другачијим жанром - истиче Стјепановићева.

Ове године припало јој је још једно вриједно и значајно признање, награда “Жанка Стокић” за позоришно, филмско и телевизијско стваралаштво.

- Поносна сам на “Жанку” и сама додела признања за мене је била веома дирљива - каже Стјепановићева.

За требињски “Фестивал фестивала” има само ријечи хвале.

- Овакви фестивали ми показују да има још наде за културу. Нажалост, све мање новца се издваја за културу, али ово је доказ да још постоје ентузијасти који брижљиво чувају уметност - закључила је Стјепановићева.

Нове улоге

- Радим нову улогу у свом позоришту, у Стеријиној “Женидби и удадби”. У припреми је и један текст који ради Даница Ристовски. Она је адаптирала “Женске разговоре” Душка Радовића. Такође ми је понуђено да играм улогу Саре Бернар, у једној дуо драми, коју сам одмах прихватила, јер је текст одличан - каже Љиљана Стјепановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана