"Вук са мирисом бобица" сутра премијерно у Дјечијем позоришту Републике Српске: Вукови уче како срце да ослободе од страха

Илијана Божић
"Вук са мирисом бобица" сутра премијерно у Дјечијем позоришту Републике Српске: Вукови уче како срце да ослободе од страха

БАЊАЛУКА - Нова представа "Вук са мирисом бобица", редитељке Тамаре Кучиновић, која говори о повратку природи и ослобођењу од страхова премијерно ће бити изведена сутра у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Комад ће бити изведен у 20 часова, а намијењен је за дјецу школског узраста од десет година и старијој, али и одраслој публици. Публика ће моћи да ужива у фасцинантним костимима вукова који на сцени оживљавају праве вукове и осликавају људске борбе.

Редитељка Тамара Кучиновић је истакла да је да "Вук са мирисом бобица"  има жељу да проговори о теми коју су људи у данашњем свијету помало заборавили.

- Говори о повратку природи, о проналаску исконске снаге која је у сваком од нас и жели провалити, ослободити се, дисати, живјети. То је снага коју човјек има оног трена кад зарије руке у земљу, кад дубоко удише хладан зрак у роза предвечерје, кад осјећа све емоције које су му дане, када се спори с исконским Ја - природом - рекла је Кучиновићева.

Објаснила је да представа о овој теми говори кроз дјевојчицу Сашу која се невјероватним случајем претворила у вука који у себи носи симбол снаге, заједништва, инстинкта и њежности.

- Саша се бојала те снаге у себи, бојала се вукова, да се сама у једног претворила. Јер свако срце жели бити ослобођено, пронаћи вука у себи, природу и снагу у себи, исконску снагу – љубав - додала је Кучиновићева.

Директорица Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић-Маринковић нагласила је да је  било веома тешко радити ову представу.

- Корона нас је спречавала у раду, јер глумцу је веома тешко да ради у времену када сви око њега носе маске, када он не може да се загрли са колегом, а да притом нема примисао да ће угрозити здравље - казала је Лабовић-Маринковић.

Додала је да је Тамара Кучиновић импресионирала Бањалуку на сцени овог театра још 2019. године.

- Жељели смо да наш ансамбл ради са таквим редитељем чији је таленат стигао до Москве. У овој представи су заступљена сва четири елемента природе, ваздух, земља, вода и ватра. Ова представа се рађа из ватре која ће бити присутна  на сцени од сутра, а то је ватра коју је ансамбл донио- навела је Лабовић Маринковић.

Глумац Драган Вучић који игра једну од главних улога, истакао је да је Кучиновићева један од ријетких редитеља који прво обрати пажњу на глумце.

- На почетку процеса радили смо студиозно на улогама и покушали смо да освијестимо шта је у суштини вук и заједништво како би лакше одиграли представу. Играм младог вука, и као што сам назив представе каже, кроз тај мирис сам градио свој лик, јер сам кроз мирис препознао разне страхове код вучице -  је Вучић.

Додао је да се страх провлачи кроз цијелу представу, те да његов лик покушава да вучицу ослободи од  страхова, да она почне слободно да дише. Закључио је да управо то и јесте суштина дјечијег живота, те да је циљ да се родитељи освијесте  и да пусте дјецу да се слободно играју и крећу.

Радња

- Саша, млада вучица коју игра Зорана Шуман главна је јунакиња представе. Она чује  зов вукова у себи откад чује и свој глас. Међутим, она га презире, јер се боји вукова. Она не говори много због вука у себи. Међутим, малишани ће посматрати на сцени како се Саша на крају претворила у вука и како се нашла у сред шуме, односно  усред своје унутрашњости - стоји у опису радње представе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана