Владан Ђурковић: Радујем се сусретима са глумцима из РС

Александра Маџар
Владан Ђурковић: Радујем се сусретима са глумцима из РС

Београд - Народно позориште Републике Српске има велики ансамбл, који је моћан, зрео и талентован. Радујем се новим сусретима са глумцима из овог театра.

Ријечи су ово београдског редитеља Владана Ђурковића, који је на сцену националног театра Српске поставио чувени комад Виљема Шекспира "Укроћена горопад".

- Нисам успео да погледам неке од нових представа Народног позоришта РС, али пратећи репертоар и дешавања, могу само закључити да су уметници из ове куће, бавећи се различитим врстама театара, доказали свој велики таленат - казао је Ђурковић.

Истакао је да га за Српску и Бањалуку вежу само позитивна искуства.

 - Велико ми је задовољство што сам био у ситуацији да радим са некима од глумаца националног театра Српске - истакао је Ђурковић.

Иако млад, својим стваралачким радом заслужио је да преузме функцију умјетничког директора омладинског позоришта "Дадов", које ове године прославља 55. рођендан. Са дасака ове позоришне куће многа велика имена српског глумишта закорачила су у свијет глуме.

- Богата историја овог позоришта обавезује ме да одржавам репертоар на високом нивоу. Осећам дужност да младим глумцима и редитељима пружим шансу у вери да ће постати водећа имена српског позоришта - нагласио је Ђурковић.

У "Дадову" је недавно одржана друга премијера у јубиларној сезони, а ријеч је о представи "Хајдуци", коју је, по мотивима романа Бранислава Нушића, режирао Даријан Михајловић.

- Представа пропитује сећања људи на време кад су били млади, односно када су били хајдуци. Говори и о томе како увек мислимо да је свако прошло време било боље. Поред Светислава Булета Гонцића, Лене Богдановић и Жељка Максимовића, у овој представи играју Милош Самолов и Марко Живић - казао је Ђурковић.

Редитељ који је на позоришној сцени "Атељеа 212" поставио представу "Пишоња и Жуга", у сарадњи са писцем комада Владимиром Ђурђевићем, сматра да "Дадов" мора бити полигон за све нове умјетнике.

- "Дадов" видим као расадник младих људи који тек треба да се одлуче за будуће професије у вези са театром, али и дипломираних неафирмисаних глумаца, редитеља, костимографа, сценографа, продуцената - казао је Ђурковић.

Адреналин

- Веома је тешко ставити се у улогу судије и оцењивати ко би могао да буде будући Предраг Ејдус, Јелисавета Сека Саблић, Светлана Бојковић, Мирјана Карановић, али постоји и извесна доза адреналина, која ме вуче да ипак то урадим. Резултат је 15 студената глуме који тренутно студирају на различитим академијама - описао је дјелић атмосфере из "Дадова" Владан Ђурковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана