Велики владар оживио у позоришту

Александра Маџар
Велики владар оживио у позоришту

Београд - Представа "Константин" имала је београдску премијеру у понедјељак увече на сцени Народног позоришта, а мото ове драме је реплика "Небо се не осваја огњем и мачем, небо се осваја врлином", јавио је Танјуг.

Праизведба "Константина", по тексту Дејана Стојиљковића и у режији Југа Радивојевића, одржана је у Нишу 27. фебруара. У представи учествују глумци из осам позоришта. Римског цара Константина, рођеног у Наисусу, на територији данашњег Ниша, игра у младим данима Петар Бенчина, а у старијим Миодраг Кривокапић.

Драма нишког писца Стојиљковића тематизује живот Флавија Валерија Аурелија Константина Августа, познатијег као Константин Први Велики (306-337).

Представа сабира искуства историјских и вјерских докумената о првом римском владару који је прихватио хришћанство, до тада вјеру прогоњене мањине, о владару који је Миланским едиктом покренуо христијанизацију Царства и узрастање хришћанства у доминантну вјеру тадашњег цивилизованог свијета, владару који је ударио темеље будућем Византијском царству...

Такође, ријеч је о човјеку који је послије смрти канонизован и који се у православним црквама поштује као светац и "равноапостолни цар".

Пут Константиновог преображаја у представи је дат из перспективе посљедња два сата његовог живота, током којих се, по слободној вољи сјећања, али и по хронологији коју успоставља његов биограф, уобличава и разобличава галерија ликова и догађаја од његовог дјечаштва до смрти.

Акценат је и на сагледавању значаја Миланског едикта не само због чињенице да је њиме хришћанство добило легитимитет признате вјере, већ и зато што се њиме промовише толеранција, односно право на различитост вјероисповиједања.

Глумци

У великом глумачком ансамблу Константиновог оца игра Мирко Бабић, мајку Јелену - Снежана Петровић, његове супруге Александра Ћосић и Тамара Драгичевић, робињу, хришћанку Сузана Лукић, биографа Александар Михаиловић, синовца и управника Наисуса Дејан Тончић, римског императора Галерија - Дејан Цицмиловић...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана