Вампирска симфонија уз буру смијеха

Александра Рајковић
Вампирска симфонија уз буру смијеха

Бањалука - Представа “Сава Савановић - вампирска симфонија”, изведена синоћ на Театар фесту “Петар Кочић”, наишла је на одличан пријем публике и позитивне критике стручне јавности.

Комад, у продукцији Народног позоришта из Кикинде, написала је Даница Николић-Николић, а адаптацију, режију и сценографију радио је Никола Завишић. Публика је са много смијеха пратила причу о најпознатијем вампиру у Србији Сави Савановићу.

- Углавном сам се бавила цитатима из српске поезије. Претресла сам добар део антологије новије српске лирике, као и родољубиве српске поезије. Користила сам и цитат Десанке Максимовић - рекла је Даница Николић-Николић.

У улози вампира Саве Савановића појављује се Марко Гверо.

- Веома је забавно играти првог српског вампира, а сви познајемо мит о Сави Савановићу. Писац и редитељ су направили сјајну причу и заиста ми је драго што сам део представе - казао је Гверо.

Дио глумачке екипе је и Марина Воденичар, која тумачи лик Руже Влајне.

- Забављам се док играм у представи која је пародија на вампиризам у Србији и у којој је све писано у стиху. Иако представа почиње у хорор стилу, прераста у урнебесну комедију и пародију. Сонгови су обраде страних и домаћих хитова и радујем се што су реакције публике увек јако позитивне - казала Воденичар.

На квалитет представе осврнули су се и људи из позоришног живота Републике Српске.

- Тема вампиризма доведена је у контекст данашњег времена. Представа, ма колико наизглед била питка и шаљива, заправо је поприлично горка и на неки начин отрежњујућа. Веома ми се допала функционална сценографија, као и коришћење театра сјенки, што причи даје мистичну димензију - рекао је директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић.

Театролог Раде Симовић указао је на везу култног филма “Лептирица” и кикиндске представе.

- Сви се сјећамо филма “Лептирица”, првог српског хорора, путем којег смо упознали Саву Савановића. Послије 40 година упознајемо га у једној пародичној и сатиричној димензији, са погледом на нову Србију. Лијепа колажна драматургија и питка представа, која одлично комуницира са публиком - сматра Симовић.

Новинари су били ускраћени да погледају ову представу, а како су нам рекли они који су је гледали, глумачка екипа награђена је великим аплаузом. Организатори из Народног позоришта РС казали су да је број мјеста био ограничен, јер је публика сједила на сцени.

“Здрав(о) живот(е)!”

На фестивалском репертоару сутра у 20 часова је представа “Здрав(о) живот(е)!”, чији је аутор Ли Мекдугал, а редитељ Никола Завишић. Ријеч је о комаду у продукцији Српског народног позоришта, а у глумачкој екипи су Игор Павловић, Иван Ђурић, Ненад Пећинар и Марко Савић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана