У јеку пробе за Кочићеву причу

Александра Маџар
У јеку пробе за Кочићеву причу

Бањалука - Припреме за 16. Театар фест "Петар Кочић" су у пуном јеку, а до сада немамо ниједан проблем који може да утиче на организацију. Све је у позоришту подређено овој вриједној позоришној манифестацији.

Потврдио је ово за "Глас Српске" директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић и подсјетио да је овогодишњи селектор Театар феста "Петар Кочић" Мирослав Мики Радоњић. Селектор је изабрао шест представа које ће се наћи у такмичарском дијелу фестивала од 2. до 9. јуна.

Фестивал ће бити отворен премијером представе "С планине и испод планине", коју по тексту Петра Кочића режира Стела Корљан. Пошто је ријеч о представи Народног позоришта Републике Српске, које је домаћин "Театар феста", Кочићева прича није дио такмичарског програма.

- Са позориштима која долазе на фестивал већ смо потписали уговоре и направили координацију, тако да имамо потврђене сатнице долазака - казао је Новаковић.

У такмичарском дијелу програма публика ће моћи да погледа представе "Дабогда те мајка родила", копродукцијски пројекат Хрватског народног казалишта "Иван пл. Зајац" и ХКД театра из Ријеке, "Гребање или како се убила моја бака" Босанског народног позоришта Зеница, као и "Сава Савановић - Вампирска симфонија" Народног позоришта из Кикинде.

Зрењанинско Народно позориште "Тоша Јовановић" представиће се комадом "Зла жена", а публика ће имати прилику да погледа и представу "Здрав(о) живот(е)!" Српског народног позоришта из Новог Сада. Међу представама у такмичарском програму је и "Елијахова столица" рађена у копродукцији Југословенског драмског позоришта и МЕСС театра из Сарајева.

Представа Народног позоришта РС "Кухиња" по тексту Петера Хандкеа и Младена Матерића, у режији Младена Матерића, затвориће фестивал, а као и сваке године биће додијељене награде најбољима.

Пратећи програм

- И ове године у Народном позоришту РС за све учеснике и публику организован је пратећи програм фестивала. Промовисаћемо књиге и часописе, а биће одржани и округли столови о представама које ће играти. Говорићемо и о позоришној критици, али и о односу јавности према позоришту - каже Ненад Новаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана