Театар Убунту: Ентузијазам чува позориште

Александра Маџар
Театар Убунту: Ентузијазам чува позориште

Идеја да се у граду који нема позориште оснује трупа Театар "Убунту", која ће бити основа за позориште, родила се из велике љубави Ивана Петровића, Ненада Благојевића и мене према театру.

Испричала је ово за "Глас Српске" један од оснивача Театра "Убунту" Данка Жугић, истичући да им је велики подстицај и подршку у овој идеји дала позната српска глумица Љиљана Благојевић, у чијој класи су и дипломирали.

Ансамбл овог театра извео је ове седмице представу "Жена мог најбољег друга" на "Балкан театар фесту" у Димитровграду пред многобројном публиком. Комад је рађен по тексту "Свиња" Бранислава Нушића, у режији Соње Кнежевић.

- Први наш пројекат је ревија чувеног земунског фестивала монодраме. Послије тога су услиједиле представе "Нек’ му је лака црна земља", "Жена мог најбољег друга", "Вирус", "Коштана" - подсјетила је Жугићева.

Осим ових комада, на сцену су поставили и "Цајкачу", "Кафину цуру фину", "Мачка у чизмама", "Траг људских зуба", те представу "Куме, изгоре ти…"

- Играли смо у многим градовима у Републици Српској, Србији, Црној Гори, Аустрији, Њемачкој, Швајцарској, Шведској, Канади. Наши чланови су сарађивали са великим редитељима као што су Емир Кустурица, Љубиша Самарџић и Синиша Ковачевић - истакла је Жугићева.

Театар, који је основан 2009. године, припрема нови пројекат "Усуди се да питаш", који подржава Министарство просвјете и културе РС.

Глумачке креације Театар "Убунту" бањалучкој публици показао је приликом гостовања у Народном позоришту РС са представом "Вирус" Синише Ковачевића, у режији Љиљане Благојевић.

- Бањалука има развијену театарску сцену која је основа позоришне дјелатности у Српској. Драгоцјено је да се Бијељина у својим првим корацима наслони на постојеће искуство и да има подршку институција које својим искуством и дјеловањем могу да помогну. Радовало би нас да ускоро поново дођемо у Бањалуку - истакла је Жугићева.

Осим канцеларије, Театар "Убунту" нема сталан простор, али то не утиче на њихову вољу за стварањем.

- У досадашњем раду смо користили просторије факултета и Центра за културу Семберије. Представе се финансирају од новца добијеног на конкурсима општине, министарства и различитих фондова. С обзиром на то да је Бијељина добила статус града, оснивање и финансирање позоришта је предуслов да се тај статус града и оправда - закључила је Жугићева.

Овој групи младих креативаца могу да се придруже сви који воле театар и желе да буду дио позоришног живота Бијељине.

Сарадња са "Јазавцем"

- Када смо се одлучили за оснивање театра, много су нам помогли оснивачи бањалучког Градског позоришта "Јазавац", који су своје искуство несебично подијелили са нама. "Убунту" смо основали по угледу на "Јазавац". Пратимо рад умјетника у Бањалуци, како представе, тако и друге активности. Акција студената са бањалучке Академије умјетности свима нам може послужити као примјер како да се изборимо за усељавање културе у наше окружење - казала је Данка Жугић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана